Faktura Larsen med modifisert forfalsdato

I Faktura Larsen, som er gratis fakturaprogram, er det en teit skrivefeil som kommer på alle fakturaer. Ordet Forfallsdato er skrevet med èn l, slik at det står Forfalsdato.

Her kan du laste ned både siste versjon av Faktura Larsen, og en patch for å rette på denne skrivefeilen

Faktura Larsen (1243 nedlastinger)

Faktura Larsen patch (1045 nedlastinger)

Spotify – 1 song repeat

 1. Start opp Spotify
 2. Finn sangen du ønsker og spille
 3. Legg til sangen i en ny, tom spilleliste
 4. Start avspilling og klikk på Repeat
 5. Start opp vedlagt programsnutt
 6. Etter 32 spilte sekunder, starter sangen på nytt. Loopes 10000 ganger
 7. For og avslutte programmet, høyreklikk på ikon nede til høyre ved klokka, og velg Avslutt

Last ned: Spotify - 1 song repeat (387 nedlastinger)

Programmet er laget med AutoHotKey.

Kode


Loop, 10000 ; Antall loop
{
Sleep, 33000
WinActivate, ahk_exe Spotify.exe
CoordMode, Mouse, Screen
x := (A_ScreenWidth / 2)
y := (A_ScreenHeight / 2)
mousemove, x, y
Sleep, 500
MouseClick, right,
Send ^{Right}
}

Oppdatert: 21.06.18

Hvordan følge ett innlegg på Facebook uten å kommentere «Følger»

Her er ett lite og enkelt tips for å følge ett innlegg på Facebook, uten at du kommenterer med «Følger». De som ønsker å få varsler når/hvis det f.eks kommer en løsning på et spørsmål, så skaper det masse støy for den som har postet innlegget hvis mange bare skal kommentere med «Følger». Diskusjonen vil også bli uoversiktlig med mange «Folger»-kommentarer.

Så istedenfor å «spamme» ned kommentarfeltet, gjør heller følgende 🙂

Fra PC
Oppe til høyre i alle innlegg ser du en liten pil som peker nedover. Hvis du trykker på den, så får du opp en meny.
I denne menyen finner du teksten «Slå på varsler for dette innlegget»
Klikker du her, vil du få et varsler hvis andre kommenterer. Akkurat på samme måte som hvis du skriver «Følger». Forskjellen er at du ikke forstyrrer h*n som har startet innlegget 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fra mobil
Samme pil finner du her. Trykk på den, og menyen vil komme til syne 🙂

Hvorfor lik og del-konkurranser på Facebook er en uting

Hver dag får jeg opp til flere «like og del-konkurranser» på Facebook. 95% av disse ser jeg pga venner som da har delt denne konkurransen i håp om å vinne gull og grønne skoger, en middag for 2 på en resturant i Hammerfest, en splitter ny iPhone eller en bil til en verdi av 700000 kr.
Her er det noen ting å ta tak i.

Tror du virkelig du vinner en bil til 700000 bare for at du deler ett bilde på Facebook???? NEI, du gjør ikke det. Ikke vinner en ny iPhone fra ett firma du aldri har hørt om tidligere heller. Det kan så klart være at ett firma deler ut en telefon eller en middag, men bare for at alle andre deler, så bør ikke du følge den flokken uten å sjekke om det faktisk er reelt….. Mange mister hue og legger all logikk til side med en gang de ser Facebook-logoen på skjermen foran seg. Hvorfor det egentlig?

I livet utenfor Facebook så er det ofte slik, at er det for godt til å være sant, ja så er det det. Den samme regelen gjelder faktisk på Facebook.

Når du ser ett slikt bilde som ber deg like og dele for å vinne, SKAL det gå en alarm. Bare for at det er på Facebook betyr det ikke at du skal spre om deg med reklame hele tiden. For det er nettopp det du gjør.
Som regel er det svindel du liker og deler. Og det tror jeg ikke du vil være med på å dele.
Ta en kikk på denne artikkelen fra Datahjelperne for å finne ut hvordan du finner ut om det er svindel eller ikke.

I følge Facebooks egne regler (pt. E-3), så er det faktisk ikke lov å kreve at du deler ett innlegg for å vinne. En av grunnene til det, er at det firmaet som har konkurransen faktisk ikke kan se om du har delt. Det de kan se, er at du har likt bilde/innlegget. Det holder lenge.
Grunnen til at de skriver at du må dele, er for å spre ryktet til så mange som mulig. Altså gratis reklame…. Og hvor glad er DU i reklame overalt???

En annen morsom ting er at jo fler som deler, jo fler ser konkurransen og melder seg på. Hva skjer med DINE vinnersjangser da tror du???
Ja, vi legger igjen all logikk på Facebook

Facebook hvordan rapportere
Facebook hvordan rapportere

Så neste gang du ser ett innlegg eller bilde som krever at du liker og deler for å vinne noe, rapporter det til Facebook isteden ved å
klikk på pilen oppe til høyre i innlegget og velge «Jeg liker ikke dette innlegget» Velg så at det er spam..for det er nettopp det det er.

Ubesvart anrop fra +37178822299? IKKE ring tilbake

telefonterrorDe siste dagene har det vært en svindelfarsott mot norske mobilkunder der de har blitt oppringt fra nummeret +37178822299
Det ringer en eller to ganger før det stopper, slik at du mest sannsynlig ikke rekker å svare. Ringer du opp igjen, kan du bli belastet opp til 500 kr pr minutt….

+371 er landskoden til Latvia, og du blir sendt rett til en teletorgtjeneste.

Så for all del, IKKE RING TILBAKE.
Det er ikke farlig å svare når de ringer. Du vil ikke bli belastet penger for det

Kilde: Dagbladet.no, Telenor @ Facebook, Telefonterror.no


Oppdatering 15.06.15 20:21:
De bruker også nummeret eller +37178822298

Oppdatering 18.06.15 03:42: I følge Telenor koster det ikke 500 kr pr minutt, men 5 kr pr minutt hvis du var så uheldig å ringe de tilbake. De vil derimot ikke refundere beløpet. Forbrukerrådet (og jeg) er uenig. Dette er svindel, og siden Telenor er som en «mellommann» i dette tilfellet, bør de dekke tapet. De fungerer rett og slett som pengeinnkrevere for utenlandsk svindel. Gikk du i fella og ringte tilbake, kan du ta en kikk på DinSides guide til hvordan du klager.

Reparere feil på harddisken med checkdisk


Innhold

Alle harddisker er delt opp i x-antall sektorer. Jo større harddisken er, jo flere sektorer. Når du lagrer f.eks ett bilde eller en lydfil på datamaskinen, blir denne filen fordelt på flere sektorer. Hvis en av disse sektorene blir skadet, mister du all info som denne sektoren inneholdt. Da vil mest sannsynlig bildet eller lydfilen blir ødelagt.
En ødelagt sektor vil/kan gjøre datamaskinen treg fordi den prøver å lese/skrive til den ødelagte sektoren.

En ødelagt sektor kan repareres. Innholdet på sektoren vil IKKE bli reparert, men sektoren kan da brukes på nytt. Har du først fått en ødelagt sektor, vil den som oftest bli ødelagt igjen, selvom du klarer å reparere den. Du bør nå få tatt backup av viktige filer.

guide_icon_big Hvordan starte reparasjon av ødelagte sektorer på harddisken

 • På tastaturet, klikk og hold inne Windows-tasten, og trykk èn gang på R. I vinduet som åpnes, skriver du cmd og trykker på «OK»
  774_01_kjor
 • Nå skal du se dette vinduet
  774_02_cmd
 • Skriv nå følgende
  chkdsk /r
  og trykk på Enter-tasten
  774_03_chkdskr
 • Hvis du får spørsmål om du vil påtvinge demontering av dette volumet, skriv en J, og trykk på Enter-tasten
  774_04_demontering
 • Nå starter datamaskinen verktøyet for å lete etter, og reparere ødelagte sektorer. Dette kan ta lang tid, som regel mange timer.
 • Når checkdisk er ferdig, vil du se noe àla dette
  774_05_chkdsk_ferdig
 • Forhåpentligvis har datamaskinen reparert de skadede sektorene, og maskinen vil nå fungere som den skal igjen.

Skriv ut Skriv ut Til toppen Last updated: juli 3, 2015 at 17:05 pm

Hvordan endre oppstartssekvens i BIOS


Innhold

NB: Denne guiden er for de som er litt over gjennomsnittlig interresert i data. Mange vil nok finne denne guiden for avansert.
NB2: Guiden er IKKE for datamaskiner med Windows 8. Der har du tilgang til BIOS-innstillingene fra Windows.

BIOS (Basic Input-Output System) er et program som er lagret på en brikke i en datamaskins hovedkort og kjøres når den blir slått på. BIOSens primære oppgave er å forberede maskinvaren, slik at annen programvare (fortrinnsvis operativsystem) lagret på ulike media (disketter, harddisk, CD-er) kan lastes, kjøres og ta kontroll over datamaskinen. Denne prosessen er kjent som «booting» eller «oppstart».Under oppstarten identifiserer og kontrollerer BIOS forskjellige enheter som til sammen utgjør en datamaskin. (copy-paste fra Wikipedia)

Å endre innstillinger i BIOS er veldig enkelt, og kan være farlig. Endrer du noe du ikke vet hva er, kan du f.eks senke ytelsen på datamaskinen. I verste fall starter ikke datamaskinen etterpå. For en som vet hva han gjør, er det ikke vanskelig å endre det tilbake, slik at alt blir som før. Men i utgangspunktet bør èn IKKE tukle for mye i BIOS.

I denne guiden skal vi se på dette med å endre oppstartssekvensen (boot order). Når du trykker på knappen for å starte datamaskinen, leser den data fra harddisken som standard. På harddisken ligger operativsystemet ditt (Windows). Men noen ganger, f.eks ved feil på datamaskinen, kan det være ønskelig å starte opp fra en CD eller en USB minnepenn. På CDn eller minnepenn ligger det da programvare som er laget for å kunne starte opp fra, og inneholder f.eks antivirus eller programvare for feilsøking.

For å endre denne oppstartssekvensen, på du under oppstart, velge at du vil ha tilgang til BIOS. Dette er ikke noen standard måte å gjøre dette på, siden de forskjellige produsentene har sine måter.
Men som regel brukes en av disse tastene: Del(ete), F1 eller F2. Ofte kan du også se det står på skjermen rett etter at du har startet maskinen. Se etter ordet BIOS, og en eller annen tast.
Så med en gang etter at du har startet datamaskinen, trykk gjentatte ganger på en av tastene. F.eks Del(ete). Hvis maskinen starter opp på normal måte, var det feil tast…. Prøv igjen med F1-tasten, også evt F2-tasten.

Musa fungerer ikke i BIOS, så all navigering skjer via tastaturet. Bruk piltastene for å navigere, enter-tasten for å åpne/bekrefte, og Esc-tasten for å gå ett trinn tilbake/avslutte.
Når du har fått startet opp BIOS, vil det se ut som du har startet opp en datamaskinen fra 1980-tallet. Alt er ganske enkelt, og med få farger.
Menyen er som oftest på toppen, og du skal lete etter «Boot» Bruk piltastene for å navigere deg dit, og trykk på Enter-tasten.

Her skal oppstartssekvensen nå vises.

På neste side ser du eksempelbilder fra oppstarten.

Glemt innloggingspassordet til Windows 7?


Innhold

NB: Denne guiden er for de som er litt over gjennomsnittlig interresert i data. Mange vil nok finne denne guiden for avansert.

Alle bør ha ett passord for å logge seg på Windows. Spesielt de som har en laptop de har med seg feks på jobb eller skole. Er dere flere hjemme som bruker samme PC, kan det være greit å bruke ett passord slik at de andre ikke kan snoke i hverandres filer. I disse passord-tider der du IKKE bør bruke like passord på internett, er det fort gjort å glemme disse. Har du klart å glemme passordet for å logge på din brukerkonto i Windows 2000, XP, Vista eller 7 kan du fjerne/nullstille dette ved å følge denne guiden.

For å kunne gjennomføre denne guiden, må du kunne laste ned ett program og èn fil fra internett. Filen skal brennes ut på en tom CD. Deretter må dukunne klare å starte opp PCn fra denne CDn.
Du trenger å laste ned følgende filer:

 • Hirens Boot CD – filen som inneholder verktøyet du trenger for å nullstille passordet. (bla deg ned til det lysegule feltet, og klikk på «Hirens.BootCD.xx.x.zip»)
 • IMGBurn – ett program som brenner Hirens Boot CD på riktig måte. (klikk på en av lenkene for å starte nedlastingen)

IMGBurn installeres på PCn. Følg denne guiden som viser hvordan du installerer ett program i Windows.

Når du har lastet ned Hirens Boot CD og installert IMGBurn, høyreklikker du på Hirens Boot CD-fila, og velger «Åpne i» -> IMGBurn. Nå åpner programmet IMGBurn seg. Sett inn den tomme CD-plata, og klikk nå på «BURN» nederst. Filen brennes nå til CDn
Når CDn er ferdig, ta den ut. Den skal nå brukes i den PCn der du skal nullstille passordet

F.o.m nå, så jobber vi kun på den PCn der du skal nullstille passordet.
Start opp PCn, åpne CD-skuffen, og legg inn CDn. Start på nytt igjen (Ctrl+Alt+Delete). Evt hold power-knappen inne til PCn skrur seg av, og trykk en gang til for å starte opp igjen.
Hvis PCn er konfigurert riktig, skal du under oppstarten se følgende tekst på skjermen:
«Trykk en tast for å starte opp fra CD-rom»
Trykk da på en tast, og følg guiden under.

Hvis du ikke ser denne teksten, og PCn starter opp på normal måte, må du endre èn innstilling i oppstartssekvensen i BIOS på PCn. Følg denne guiden for å entre BIOS.
Når du har fått endret oppstartssekvensen, kan du begynne på guiden under.

guide_icon_small Hvordan fjerne passordet til brukerkontoen i Windows (2000, XP, Vista og 7)

 1. Det første bilde du vil se, er dette. Naviger med piltastene til «DOS programs» og trykk Enter
  710_02_velg_dos_programs
 2. Du vil nå se dette bilde. Velg «Password and Registry Tools»
  710_03_velg_password_registry_tools
 3. I neste bilde velger du «Offline NT/2000/XP/Vista/7 Password Changer»
  710_04_offline_nt_2000_xp_vista_7_password_changer
 4. Du vil du se en masse tekst som flyr nedover skjermen. Dette er helt normalt
  710_05_normalt_bilde
 5. Nå skal du velge den partisjonen på harddisken der Windows ligger. Her må du nesten prøve den frem. Her velger du ved å skrive inn tallet til venstre (1,2,3 osv) og deretter trykker Enter-tasten. Hos meg var valg nr 2 riktig
  710_06_finn_riktig_partisjon
 6. Når du har funnet rett partisjon, vil det se slik ut
  710_07_riktig_partisjon_funnet
  Debug path : Windows found as Windows
  osv
 7. Trykk nå Enter-tasten igjen
 8. I det neste bildet skal du velge hvilken operasjon du ønsker. Her skriver du 1, og trykker på Enter-tasten. (Password reset (sam system security)
  710_08_velg_1_password_reset
 9. Igjen skal du skrive 1 og trykke på Enter-tasten. (Edit user data and passwords)
  710_09_velg_1_edit_user_data_and_passwords
 10. Nå vises det en liste med brukerkontoene på maskinen. Skriv nå inn navnet på brukerkontoen du ønsker å nullstille passordet til. Hvis kontonavnet inneholder æ,ø eller å, kan du skrive inn den koden som står i kolonnen helt til venstre under RID isteden (01f4)
  710_10_skriv_brukernavn
 11. I neste punkt skal du skrive inn 1, og trykke på Enter-tasten (Clear (blank) user password)
  710_11_velg_1_clear_user_password
 12. Hvis alt gikk som det skulle, skal du nå se at det står «Password cleared!»
  710_12_password_cleared
 13. Nå skal passordet være fjernet. Skriv nå ett utropstegn ! og trykk på Enter-tasten.
 14. Skriv en q og trykk på Enter-tasten.
 15. På spørsmål om du vil lagre, skriv en y og trykk på Enter-tasten.
  Trykk så Ctrl+Alt+Del for å starte maskinen på nytt.

Lykke til 🙂

Skriv ut Skriv ut Til toppen Last updated: juli 3, 2015 at 17:03 pm

Backup av innholdet på mobiltelefonen


Innhold

Les først artikkelen min om hvordan du tar backup/sikkerhetskopi av innholdet du har på datamaskinen din. I den artikkelen brukte jeg JottaCloud som eksempel, og det skal jeg også i denne artikkelen.
I dag er mobilen med oss overalt, og den blir fylt opp med bilder, videoer, musikk, tekstmeldinger og kontakinnformasjon. En dag går det mobiltelefonen i stykker, og alt innhold er tapt. Hvis du fulgte den forrige guiden min, har du allerede en konto hos JottaCloud, og bruker du den samme på mobilen din, får du 2 gigabyte lagringsplass til til filene dine 🙂

Hvis du er usikker på hvordan du laster ned og installerer appen til JottaCloud, ta en titt på denne guiden. Søk da etter JottaCloud istedenfor alarm. Når du har installert JottaCloud på mobilen, følg så guiden under

guide_icon_small Hvordan komme i gang med backup/sikkerhetskopi på din mobiltelefon

 • I det første bildet du ser på mobiltelefonen din når JottaCloud er startet, skal du fylle inn den samme e-post adressen og passordet du registrerte deg med på datamaskinen, og klikke på «Logg inn»
  692_01_jottacloudmobil_logg_inn
 • I det neste vinduet, skal du klikke på «Autosynk»
  692_02_jottacloudmobil_autosynk
 • Nå skal du velge hva du ønsker å ta backup/sikkerhetskopi av. Du kan her velge
  – Kontaker: all info om kontaktene dine
  – Bilder: alle bilder du har tatt med kameraet på telefonen
  – Sanger: alle musikkfiler du har på telefonen
  – Videoer: alle videoer du har filmet med telefonen
  – SMS: alle tekstmeldinger du har fått og sendt
  – MMS: alle bildemeldinger du har fått og sendt
  Tapp bare der det nå står «Off» for å aktivere
  692_03_jottacloudmobil_valg
 • Når du har valgt det du ønsker, kan det se slik ut
  692_04_jottacloudmobil_valg_ferdig
 • Med en gang du aktiverer ett av valgene, starter kopieringen. Du vil se ett ikon i statuslinjen øverst, og der vil du få beskjed når kopieringen er ferdig. Du trenger egentlig ikke gå videre, men det er noen innstillinger til som kan være lurt å kjenne til. Tapp nå på menyen (de 3 prikkene oppe til høyre) får å åpne menyen
 • 692_05_jottacloudmobil_meny
 • Tapp nå på «Utforsk Jottacloud»
  692_06_jottacloudmobil_meny_utforsk
  Her ser du en oversikt over filene dine. Øverst kan du velge å se de siste endringene, så vises de enhetene du har koblet mot kontoen. I mitt tilfelle mobiltelefon (GT-I9300) og datamaskinen min «Min datamaskin». Det som evt finnes under «Lenker», er lenker til filer du har delt med andre. Arkiv er filer du har valgt å legge i arkivet, og til slutt «Papirkurv» Her finner du evt slettede filer
 • Tapp igjen på menyen (de 3 prikkene oppe til høyre) får å åpne menyen, og tapp på «Innstillinger»
  692_07_jottacloudmobil_meny_innstillinger
  Her kan du velge om nye filer skal kopieres kun når du har WIFI-signal, eller også når du er på mobilt nettverk. Her bør det være en hake KUN ved WIFI, ellers kan det bli dyrt.
  Varselmeldinger er meldingene du ser øverst på skjermen som forteller deg at filer blir kopiert. Hvis du ikke trenger å se dette hele tiden, fjern haken ved «Varselmeldinger»

 

Har du fått deg ny mobil, og ønsker å hente filene du har tok backup/sikkerhetskopi fra den gamle telefonen?
guide_icon_small Hvordan gjenopprette filer fra Jottacloud til den nye mobiltelefonen?

 • Start opp Jottacloud på mobiltelefonen, og logg inn. Se pt. 1 og 2 over.
  Åpne menyen ved å tappe 1 gang på de 3 prikkene oppe til høyre, og tapp en gang på «Gjenopprett»
  692_05_jottacloudmobil_meny
 • Tapp så på enheten du ønsker å hente filer fra. I dette tilfellet er det kun èn mobiltelefon det har blitt tatt backup/sikkerhetskopi fra, så da har jeg kun ett valg.
  692_08_jottacloudmobil_meny_gjenopprett_enhet
 • Velg nå hvilke filer du ønsker å gjenopprette. Tapp en gang i den tomme firkanten til høyre for f.eks «Kontakter» for å velge at du vil gjenopprette kontaktene
  692_09_jottacloudmobil_meny_gjenopprett_valg
 • Når du har huket på det du ønsker, tapper du på knappen «Gjenopprett nå» nederst. Nå starter Jottacloud å gjenopprette filene dine, og etter noen minutter (avhengig av hvor mange og store filer) er programmet ferdig. Du skal du finner igjen det du valgte 🙂

Skriv ut Skriv ut Til toppen Last updated: juli 3, 2015 at 17:12 pm