Reparere feil på harddisken med checkdisk


Innhold

Alle harddisker er delt opp i x-antall sektorer. Jo større harddisken er, jo flere sektorer. Når du lagrer f.eks ett bilde eller en lydfil på datamaskinen, blir denne filen fordelt på flere sektorer. Hvis en av disse sektorene blir skadet, mister du all info som denne sektoren inneholdt. Da vil mest sannsynlig bildet eller lydfilen blir ødelagt.
En ødelagt sektor vil/kan gjøre datamaskinen treg fordi den prøver å lese/skrive til den ødelagte sektoren.

En ødelagt sektor kan repareres. Innholdet på sektoren vil IKKE bli reparert, men sektoren kan da brukes på nytt. Har du først fått en ødelagt sektor, vil den som oftest bli ødelagt igjen, selvom du klarer å reparere den. Du bør nå få tatt backup av viktige filer.

guide_icon_big Hvordan starte reparasjon av ødelagte sektorer på harddisken

  • På tastaturet, klikk og hold inne Windows-tasten, og trykk èn gang på R. I vinduet som åpnes, skriver du cmd og trykker på «OK»
    774_01_kjor
  • Nå skal du se dette vinduet
    774_02_cmd
  • Skriv nå følgende
    chkdsk /r
    og trykk på Enter-tasten
    774_03_chkdskr
  • Hvis du får spørsmål om du vil påtvinge demontering av dette volumet, skriv en J, og trykk på Enter-tasten
    774_04_demontering
  • Nå starter datamaskinen verktøyet for å lete etter, og reparere ødelagte sektorer. Dette kan ta lang tid, som regel mange timer.
  • Når checkdisk er ferdig, vil du se noe àla dette
    774_05_chkdsk_ferdig
  • Forhåpentligvis har datamaskinen reparert de skadede sektorene, og maskinen vil nå fungere som den skal igjen.

Skriv ut Skriv ut Til toppen Last updated: juli 3, 2015 at 17:05 pm

Hvordan endre oppstartssekvens i BIOS


Innhold

NB: Denne guiden er for de som er litt over gjennomsnittlig interresert i data. Mange vil nok finne denne guiden for avansert.
NB2: Guiden er IKKE for datamaskiner med Windows 8. Der har du tilgang til BIOS-innstillingene fra Windows.

BIOS (Basic Input-Output System) er et program som er lagret på en brikke i en datamaskins hovedkort og kjøres når den blir slått på. BIOSens primære oppgave er å forberede maskinvaren, slik at annen programvare (fortrinnsvis operativsystem) lagret på ulike media (disketter, harddisk, CD-er) kan lastes, kjøres og ta kontroll over datamaskinen. Denne prosessen er kjent som «booting» eller «oppstart».Under oppstarten identifiserer og kontrollerer BIOS forskjellige enheter som til sammen utgjør en datamaskin. (copy-paste fra Wikipedia)

Å endre innstillinger i BIOS er veldig enkelt, og kan være farlig. Endrer du noe du ikke vet hva er, kan du f.eks senke ytelsen på datamaskinen. I verste fall starter ikke datamaskinen etterpå. For en som vet hva han gjør, er det ikke vanskelig å endre det tilbake, slik at alt blir som før. Men i utgangspunktet bør èn IKKE tukle for mye i BIOS.

I denne guiden skal vi se på dette med å endre oppstartssekvensen (boot order). Når du trykker på knappen for å starte datamaskinen, leser den data fra harddisken som standard. På harddisken ligger operativsystemet ditt (Windows). Men noen ganger, f.eks ved feil på datamaskinen, kan det være ønskelig å starte opp fra en CD eller en USB minnepenn. På CDn eller minnepenn ligger det da programvare som er laget for å kunne starte opp fra, og inneholder f.eks antivirus eller programvare for feilsøking.

For å endre denne oppstartssekvensen, på du under oppstart, velge at du vil ha tilgang til BIOS. Dette er ikke noen standard måte å gjøre dette på, siden de forskjellige produsentene har sine måter.
Men som regel brukes en av disse tastene: Del(ete), F1 eller F2. Ofte kan du også se det står på skjermen rett etter at du har startet maskinen. Se etter ordet BIOS, og en eller annen tast.
Så med en gang etter at du har startet datamaskinen, trykk gjentatte ganger på en av tastene. F.eks Del(ete). Hvis maskinen starter opp på normal måte, var det feil tast…. Prøv igjen med F1-tasten, også evt F2-tasten.

Musa fungerer ikke i BIOS, så all navigering skjer via tastaturet. Bruk piltastene for å navigere, enter-tasten for å åpne/bekrefte, og Esc-tasten for å gå ett trinn tilbake/avslutte.
Når du har fått startet opp BIOS, vil det se ut som du har startet opp en datamaskinen fra 1980-tallet. Alt er ganske enkelt, og med få farger.
Menyen er som oftest på toppen, og du skal lete etter «Boot» Bruk piltastene for å navigere deg dit, og trykk på Enter-tasten.

Her skal oppstartssekvensen nå vises.

På neste side ser du eksempelbilder fra oppstarten.

Glemt innloggingspassordet til Windows 7?


Innhold

NB: Denne guiden er for de som er litt over gjennomsnittlig interresert i data. Mange vil nok finne denne guiden for avansert.

Alle bør ha ett passord for å logge seg på Windows. Spesielt de som har en laptop de har med seg feks på jobb eller skole. Er dere flere hjemme som bruker samme PC, kan det være greit å bruke ett passord slik at de andre ikke kan snoke i hverandres filer. I disse passord-tider der du IKKE bør bruke like passord på internett, er det fort gjort å glemme disse. Har du klart å glemme passordet for å logge på din brukerkonto i Windows 2000, XP, Vista eller 7 kan du fjerne/nullstille dette ved å følge denne guiden.

For å kunne gjennomføre denne guiden, må du kunne laste ned ett program og èn fil fra internett. Filen skal brennes ut på en tom CD. Deretter må dukunne klare å starte opp PCn fra denne CDn.
Du trenger å laste ned følgende filer:

  • Hirens Boot CD – filen som inneholder verktøyet du trenger for å nullstille passordet. (bla deg ned til det lysegule feltet, og klikk på «Hirens.BootCD.xx.x.zip»)
  • IMGBurn – ett program som brenner Hirens Boot CD på riktig måte. (klikk på en av lenkene for å starte nedlastingen)

IMGBurn installeres på PCn. Følg denne guiden som viser hvordan du installerer ett program i Windows.

Når du har lastet ned Hirens Boot CD og installert IMGBurn, høyreklikker du på Hirens Boot CD-fila, og velger «Åpne i» -> IMGBurn. Nå åpner programmet IMGBurn seg. Sett inn den tomme CD-plata, og klikk nå på «BURN» nederst. Filen brennes nå til CDn
Når CDn er ferdig, ta den ut. Den skal nå brukes i den PCn der du skal nullstille passordet

F.o.m nå, så jobber vi kun på den PCn der du skal nullstille passordet.
Start opp PCn, åpne CD-skuffen, og legg inn CDn. Start på nytt igjen (Ctrl+Alt+Delete). Evt hold power-knappen inne til PCn skrur seg av, og trykk en gang til for å starte opp igjen.
Hvis PCn er konfigurert riktig, skal du under oppstarten se følgende tekst på skjermen:
«Trykk en tast for å starte opp fra CD-rom»
Trykk da på en tast, og følg guiden under.

Hvis du ikke ser denne teksten, og PCn starter opp på normal måte, må du endre èn innstilling i oppstartssekvensen i BIOS på PCn. Følg denne guiden for å entre BIOS.
Når du har fått endret oppstartssekvensen, kan du begynne på guiden under.

guide_icon_small Hvordan fjerne passordet til brukerkontoen i Windows (2000, XP, Vista og 7)

  1. Det første bilde du vil se, er dette. Naviger med piltastene til «DOS programs» og trykk Enter
    710_02_velg_dos_programs
  2. Du vil nå se dette bilde. Velg «Password and Registry Tools»
    710_03_velg_password_registry_tools
  3. I neste bilde velger du «Offline NT/2000/XP/Vista/7 Password Changer»
    710_04_offline_nt_2000_xp_vista_7_password_changer
  4. Du vil du se en masse tekst som flyr nedover skjermen. Dette er helt normalt
    710_05_normalt_bilde
  5. Nå skal du velge den partisjonen på harddisken der Windows ligger. Her må du nesten prøve den frem. Her velger du ved å skrive inn tallet til venstre (1,2,3 osv) og deretter trykker Enter-tasten. Hos meg var valg nr 2 riktig
    710_06_finn_riktig_partisjon
  6. Når du har funnet rett partisjon, vil det se slik ut
    710_07_riktig_partisjon_funnet
    Debug path : Windows found as Windows
    osv
  7. Trykk nå Enter-tasten igjen
  8. I det neste bildet skal du velge hvilken operasjon du ønsker. Her skriver du 1, og trykker på Enter-tasten. (Password reset (sam system security)
    710_08_velg_1_password_reset
  9. Igjen skal du skrive 1 og trykke på Enter-tasten. (Edit user data and passwords)
    710_09_velg_1_edit_user_data_and_passwords
  10. Nå vises det en liste med brukerkontoene på maskinen. Skriv nå inn navnet på brukerkontoen du ønsker å nullstille passordet til. Hvis kontonavnet inneholder æ,ø eller å, kan du skrive inn den koden som står i kolonnen helt til venstre under RID isteden (01f4)
    710_10_skriv_brukernavn
  11. I neste punkt skal du skrive inn 1, og trykke på Enter-tasten (Clear (blank) user password)
    710_11_velg_1_clear_user_password
  12. Hvis alt gikk som det skulle, skal du nå se at det står «Password cleared!»
    710_12_password_cleared
  13. Nå skal passordet være fjernet. Skriv nå ett utropstegn ! og trykk på Enter-tasten.
  14. Skriv en q og trykk på Enter-tasten.
  15. På spørsmål om du vil lagre, skriv en y og trykk på Enter-tasten.
    Trykk så Ctrl+Alt+Del for å starte maskinen på nytt.

Lykke til 🙂

Skriv ut Skriv ut Til toppen Last updated: juli 3, 2015 at 17:03 pm

Ta backup av bildene dine – i dag


Innhold

Backup, eller sikkerhetskopi, betyr å ha de samme dataene (bilder, dokumenter osv) MINST 2 steder. Du har de på datamaskinen din, og i tillegg på en ekstern harddisk, CD, minnepinne, eller ett annet sted i verden (skylagring)
Denne sikkerhetskopien skal ikke ligge ved siden av datamaskinen din. Hva hvis det brenner hjemme hos deg. Da brenner begge kopiene….

En av forskjellene mellom å ta bilder i dag enn for 20 år siden, er at i dag er kameraene digitale, og vi kan ta mange tusen bilder før «filmen» er full. Når vi er på ferie, er ikke kameraet langt unna. Bursdager blir foreviget. For ikke å snakke om de første årene av ungenes liv. Mange tusen bilder blir overført til datamaskinen. Enkelt er det og. Men hva når den dagen kommer da datamaskinen ikke vil starte opp. Det første du tenker på da er: «BILDENE»
Fler enn èn gang har jeg blitt spurt om det er mulig å hente ut bilder, dokumenter, musikk og videoer fra en datamaskin som ikke vil starte. De fleste gangene har det gått fint, og jeg har fått hentet ut det meste. Men hvis selve harddisken i datamaskinen, altså den delen hvor alt blir lagret, har avgått med døden, så er mest sannsynlig filene tapt for alltid. Du aner ikke hvor viktig sikkerhetskopi er, før den dagen datamaskinen din stopper. Og du får sjelden en advarsel før det skjer.

Det finnes firmaer som klarer å hente ut data selv fra harddisker som har stoppet. Fra 8000,- kroner gjenoppretter IBAS det meste av data. Så hvorfor ikke heller bruke noen hundrelapper på en ekstern harddisk, eller kjøpe deg plass der du kan lagre det i «skyen»?

Alternativ 1, ekstern harddisk/minnepinne
Jeg anbefaler en ekstern harddisk. Det er enkelt, og ikke minst sikkert da du selv velger hvor denne harddisken lagres. Denne disken fra Komplett.no har 500 gigabyte med plass. Det vil si ca 80000 bilder…. Kjøper du en slik harddisk, har du mer enn nok plass til bilder, dokumenter, videoer, musikk m.m..
Minuset med å bruke en ekstern harddisk er at du må finne frem og koble til harddisken hver gang du skal ta sikkerhetskopi.

Altnernativ 2, skylagring
Skylagring betyr at filene dine blir kopiert til en server (datamaskin) ett annet sted i verden. I utgangspunktet er det ingen andre som skal ha tilgang til filene dine, men….
Ett stor pluss med en slik skylagring, er at det går automatisk. Du slipper å måtte huske på å ta sikkerhetskopi da dette ligger i bakgrunnen og jobber. Med en gang du overfører nye bilder fra kameraet, så starter sikkerhetskopieringen ut til skyen.
Filer du har sikkerhetskopiert til «skyen» er tilgjengelig fra hvor-som-helst. Er du på ferie, kan du logge deg inn og se på de/laste de ned.
Velger du en form for skylagring, får du noen gigabyte plass gratis. Men har du mange bilder, må du i tillegg abonnere på ekstra lagringsplass.

Altnernativ 3, CD/DVD
Dette er ikke lenger ett alternativ, da CD/DVD er på vei ut. Mange nye bærbare datamaskiner selges i dag uten CD-stasjon. I tillegg er dette en tungvindt og treg løsning.

På neste side finner du guiden til hvordan du tar sikkerhetskopi  til en ekstern harddisk.

Hvordan installere og avinstallere ett program i Windows


Innhold

Ett program er en samling av forhåndsprogrammerte instrukser til datamaskinen. Når du starter ett program, så lastes disse instruksene inn i datamaskinens minne (RAM) slik at de er tilgjengelige for hjernen (prosessoren) som igjen kan utføre disse. Les mer om dataprogram på Wikipedia.

Det finnes utallige programmer til en datamaskin med Windows.  Noen er gratis, og noen koster penger.
Vet du navnet på det programmet du ønsker, kan det som oftest lastes ned fra hjemmesiden til utvikleren. Hvis du ikke vet adressen til hjemmesiden, søker du det opp på Google. Klikk på lenken, og skriv navnet på programmet du leter etter.

Hvis du derimot leter ett program som du ikke vet hva heter, men du vet hva det kan gjøre, bruk Google 🙂 Åpne Google, skriv inn det du ønsker programmet skal gjøre, og klikk på søk. Les guiden min om hvordan du søker (kommer snart)
Det finnes flere nettsider som har store databaser med programmer, og har de sortert i kategorier. En av de er Download.com. Her finner du programmer til både datamaskiner og mobiltelefoner, gratis og ikke gratis.
En annen side er Sourceforge.net. Her finnes programmer som er basert på åpen kildekode (hva er åpen kildekode).

guide_icon_smallInstallering av ett program

Det er flere fremgangsmåter når en skal installere ett nytt program, men ingen store forskjeller. Guiden om hvordan du avinstallerer (fjerner) ett program fra datamaskinen, finner du nederst.
I denne guiden har jeg tatt nettleseren Chrome som utgangspunkt.

  1. Gå til nettsiden som har programmet du ønsker å installere på maskinen. Hvis du ikke vet adressen, kan du søke det opp.
  2. Åpne Google.no, og skriv inn navnet på programmet du vil laste ned.
    google_search_chrome
  3. Det første treffet viser her en lenke til siden der du kan laste ned Chrome. Klikk der det står «Chrome-nettleseren – Google»
  4. En ny side åpner seg. Her vil du få relevant info om programmet. På denne siden skal du se etter ord som Nedlasting/Last ned/Download/Get «navnet på programmet». I dette tilfellet
    download_chrome
  5. Klikk på knappen som heter «Last ned Chrome»
  6. Ett nytt vindu åpner seg, og her står bl.a. vilkårene for å bruke programmet. Jeg skal ikke gå nærmere inn på disse vilkårene, men les gjerne igjennom dem. 
  7. I tillegg har du her to valg;
    * Bruk Google Chrome som standard nettleser
    * Bidra til å gjøre Google Chrome bedre ved å sende bruksstatistikk og programstopprapporter automatisk til Google
    chrome_vilkar
  8. Her vil jeg anbefale å å ikke endre på noe. La Google Chrome være din standard nettleser istedenfor Internet Explorer. Chrome er raskere, og sikrere enn Internet Explorer. Les nettlesertest hos Tom’s Hardware (engelsk)
  9. Når du har lest igjennom vilkårene?? og er klar for å installere, klikker du på den blå knappen der det står «Godta og installer»
  10. Hvis du frem til nå har brukt Internet Explorer (standard nettleser), så vil du se dette vinduet
    chrome_download
  11. Chrome blir nå installert, og etter noe sekunder åpner den nye nettleseren seg.

 

guide_icon_smallAvinstallering av ett program
Det kan være lurt innimellom å sjekke om du har programmer på datamaskinen som du aldri bruker. Har du mange store programmer som f.eks video,- og bildebehandlingsprogrammer installert, kan dette gjøre maskinen din treg, spesielt når du starter opp.

  1. Klikk på Start-menyen (det runde ikonet nede til venstre), og en meny vises
  2. I bunn på denne menyen er det ett søkefelt der det står «Søk i programmer og filer»
  3. I dette feltet skriver du «program», og klikker på «Programmer og funksjoner»
    startmeny_programmer_og_funksjoner
  4. Da åpner det seg ett nytt vindu som viser deg en oversikt over alle programmene du har installert på maskinen.
  5. Klikk på det programmet du ønsker å avinstallere
    avinstaller_knapp
  6. Nå starter det programmets egen avinstalleringsfunksjon. Her skal det bare være å følge anvisningene på skjermen.
    Spørsmål som du kanskje må ta stilling til er:
    * om du er sikker på at du vil avinstallere? Ja, det er du
    * om du vil fjerne personlige instillinger? Ja, det vil du
  7. Hvis du blir bedt om det, start maskinen på nytt

Skriv ut Skriv ut Til toppen Last updated: juli 3, 2015 at 16:05 pm

Nettlesere på datamaskin og mobiltelefon


Innhold

 

Hva er en nettleser, og hvilken oppgave har den?
En nettleser (web browser) er ett program som viser deg innhold på internett. Slik som akkurat nå som du sitter å leser dette, så bruker du en nettleser. Mest sannsynlig har du sett ett av disse ikonene på datamaskinen din

opera internet_explorer firefox chrome
Fra venstre: Opera, Internet Explorer, Firefox og Chrome.
Oppgaven til disse nettleserne er å oversette html-koder (ett kodespråk som brukes når en lager nettsider) til å vise det på en side med tekst og bilder.

Til mobiltelefoner finnes det også mange forskjellige nettlesere. Har du f.eks en telefon fra Samsung, har de en egen nettleser. Ett søk på ordet «browser» i Google sin Android app-butikk, gir mange treff. Se selv her.

Selv bruker jeg Google sin nettleser Chrome både på datamaskinen og på mobiltelefonen. Jeg synes Chrome er enklest å bruke, samt at det er rask og sikker. Dette er en smakssak, men jeg anbefaler deg å teste denne. Les guiden om hvordan du bytter nettleser lengre ned på siden.

Div innstillinger i nettleseren
Nettleseren din kan holde orden på favorittsidene (bokmerker) dine så du slipper å huske adressene. Du har sikkert en del nettsider du besøker ofte, og istedenfor å skrive inn adressen hver gang, kan du klikke på en favoritt, så åpner nettsiden seg.

guide_icon_smallHvordan legge til en favoritt i Chrome på datamaskinen (siden det er såpass lik fremgangsmåte i nettleserne, så tar jeg kun for meg Chrome)

  1. Helt til høyre i adressefeltet på toppen (der det står dataguider.no/?p=xxx) ser du en stjerne. Klikk en gang på den
    favoritter_chrome_1
  2. Nå åpner det seg ett nytt vindu
    favoritter_chrome_2
  3. Her kan du endre navnet på favoritten, og evt velge hvor du vil lagre favoritten. Hvis du velger «Bokmerkerad» fra rullegardinlisten ved siden av der det står «Mappe», så vil favoritten leggen seg rett under adressefeltet.
  4. Du kan også velge en annen mappe for å evt samle favorittene i forskjellige kategorier. F.eks aviser, reise osv.

 

En annen innstilling som er kjekk å vite om, er hvordan man endrer startside. Altså den nettsiden som vises når du åpner nettleseren din.

guide_icon_smallHvordan endre startside i Chrome på datamaskinen

  1. Oppe i høyre hjørne ser du ett ikon med 3 vannrette streker.
    chrome_menu_icon_windows
  2. Klikk èn gang på dette ikonet for å åpne menyen. Du vil da se dette vinduet
    chrome_menu_tab_windows
  3. Klikk på «Innstillinger». Nå åpnesen ny fane som viser innstillingen for Chrome
    chrome_options_windows
  4. Under der det står «Ved oppstart» kan du velge mellom
    Åpne siden ny fane – en tom side
    Fortsett der jeg slapp – de sidene du hadde åpne sist du brukte nettleseren, åpnes igjen
    Åpne en bestemt side eller ett sett med sider – her kan du bestemme selv hvilke sider som skal åpnes.
    Klikk på «Angi sider»
  5. Nå åpnes enda ett lite vindu der du kan skrive inn den eller de sidene du vil skal åpnes ved oppstart av Chrome
    chrome_menu_set_startpages
  6. Når du er ferdig, klikker du på OK, og lukker fanen med innstillingene ved å klikke på X til høyre i fanen.

 

Bytte av standard nettleser
Når du kjøper deg en ny datamaskin med Windows, så følger nettleseren Internet Explorer med som standard fra Microsoft. Pga en dom fra EU, så må du nå nå få ett valg om du vil fortsette å bruke denne nettleseren, eller bytte til en annen. Jeg anbefaler deg absolutt å bytte. Selv bruker jeg Chrome fra Google. Det er en enkel og rask nettleser som bruker lite ressurser. Les en test av de forskjellige nettleserne her. Firefox er også en meget bra nettleser. Når det kommer til utseende og bruk, er disse 4 nettleserne ganske like. Det er hvordan de er programmert og bygd opp som skiller de fra hverandre.

guide_icon_smallBytte av nettleser (Windows 7)

  1. For å bytte nettleser, minimer alle programmene du har åpnet ved å klikke på det ikonet helt oppe til høyre som er en strek
  2. Nå ser du skrivebordet ditt
    skrivebord_velg_nettleser
  3. Dobbeltklikk på ikonet som heter «Valg av nettleser»
    nettleser_valg_1
  4. Dette vinduet vil åpne seg
    nettleser_valg_2
  5. Her kan du velge din nye nettleser. Klikk på «Installer» under den nettleseren du ønsker
  6. Følg så instruksjonene på skjermen. De vil variere fra nettleser til nettleser

guide_icon_smallBytte av nettleser (Windows 8)

  1. Se etter ikonet som heter «Valg av nettleser» på start-skjermen (fant bare bilde med engelsk tekst) 
    nettleser_valg_win8
  2. Følg så f.o.m pt. 4 ovefor

guide_icon_smallBytte av nettleser (Android mobiltelefon)

  1. Følg denne guiden om hvordan du søker opp og installerer en ny app. Appen du skal søke opp heter Chrome. QR-kode til Chrome i Play Butikk.
  2. Når du er ferdig med å installere Chrome, og tapper på en lenke, vil du se dette vinduet
    velg_standard_nettleser_android
  3. Tapp èn gang på Chrome, og èn gang på «Alltid» Heretter vil Chrome være standard nettleser på mobiltelefonen din.

 

Koble sammen Chrome på datamaskinen, og Chrome på mobiltelefonen
Hvis du bruker Chrome på både datamaskinen og på mobiltelefonen, kan du koble disse sammen. Hvis du kobler disse sammen, kan du f.eks sende den nettsiden du sitter å leser på datamaskinen, over til mobilen. Alle favorittene du har lagret i Chrome på datamaskinen, kan du enkelt åpne på mobiltelefonen, o
g omvendt.
For å få dette til å fungere, MÅ du ha en konto hos Google. Mest sannsynlig registrerte du deg da du startet Android mobiltelefonen din første gang. Hvis du ikke husker om du gjorde det, kan du se i innstillingene på mobilen din.
guide_icon_small Sjekk om du har satt opp mobilen din med en Google-konto

  1. Tapp èn gang på meny-knappen
    android_app_drawer
  2. Bla deg frem til «Innstillinger» og tapp èn gang
  3. Skroll deg nedover til du finner «Kontoer»
    android_meny_kontoer
  4. Her skal du se det står Google. Hvis det gjør det, har du en Google-konto, hvis ikke kan du registrere en her. Når du har registrert deg, må du legge til de opplysningene på mobilen.
    Klikk på «Legg til ny konto» som vist på bilde over.
    I listen over tilbydere, tapper du på Google
    I neste steg velger du «Eksisterende»
    Skriv nå inn den e-post adressen og det passordet du valgte når du registrerte kontoen.
  5. Det var det. Nå synkroniseres nettleserne på datamaskinen og mobilen.

Skriv ut Skriv ut Til toppen Last updated: juli 3, 2015 at 17:54 pm

Trådløst nettverk (WIFI) – problemer og feilsøking


Innhold

Det kan være flere grunner til at du opplever problemer med den trådløse tilkoblingen. Oftest er grunnen at det er så mange trådløse nettverk i nærheten, at de «krasjer» i lufta.

De vanligste trådløse nettverkene sender på 2,4 gHz frekvensen, fordelt på 14 kanaler. Hvis du og naboen din bruker samme frekvens, vil dere begge oppleve at det «henger» når dere surfer på internett. Noen rutere bytter kanal selv hvis den finner forstyrrelser på kanalen, mens (de fleste) andre ikke gjør det. Dette må du da endre selv. Har du ett multimodem fra din internettleverandør, kontakt dem. Har du kjøpt din egen ruter, les i bruksanvisningen.

Men først kan du sjekke selv hvilken kanal som er ledig. Dette gjør du ved å laste ned en app til din Android-mobil som heter WIFI Analyzer (QR-kode). Les guiden om hvordan du laster ned og installerer en app på mobilen her.

Du kan også installere ett program på datamaskinen som f.eks Inssider. Last ned gratisversonen her!
Les guiden om hvordan du installerer ett program i Windows her.

guide_icon_smallFinne trådløse nettverk i nærheten. (jeg tar nå utgangspunkt i at du bruker mobilen, men om du bruker datamaskinen, så skal du kjenner deg igjen)

  1. Åpne appen du har lastet ned (WIFI Analyzer)
  2. Du vil da se dette på skjermen din
    wifi_analyzer_1
  3. Totalt ser vi på dette bilde p forskjellige trådløse nettverk. Over grafene står navnet på nettverket (SSID)
    1 stk på kanal 2
    1 stk på kanal 3
    4 stk på kanal 6
    1 stkpå kanal 8
    2 stk på kanal 11
  4. Her vil jeg tro at nettverkene på kanal 6 og kanal 9 kan ha problemer med at de krasjer. Siden det også bør være en kanal imellom nettverkene (for å være helt sikker) ville jeg i dette tilfellet byttet til enten
    kanal 1 – siden nettverket på kanal 2 er svakt
    kanal  9 – siden nettverket på kanal 8 er svakt
    kanal 13 – dette er det beste da det ikke er noen på hverken 12 eller 13 

På mange nye rutere har du muligheten til å sette opp trådløse nettverk på 5gHz frekvensen. Denne frekvensen har flere kanaler slik at det er lettere å finne en ledig kanal. Ulempen er at det er litt dårligere rekkevidde på denne frekvensen. Så hvis du sliter med dårlige signaler hjemme når du bruker 5gHz, bør du prøve deg på 2,4gHz.
Du kan bruke de samme programmene til mobil eller datamaskin for å sjekke etter ledige kanaler. Merk at den trådløse enheten (mobil eller datamaskin) også må støtte 5gHz. Har du en gammel datamaskin eller mobil, støtter den nok ikke denne frekvensen….

Jeg hørte nylig at en babycall satte det trådløse nettverket ut av spill. Det er nok pga at babycalln bruker samme frekvens. Da hjelper det ikke å bytte kanal på ruteren, men enten kjøpe ny babycall, eller en ruter som sender på 5gHz frekvensen. Jeg har denne ruteren fra ASUS, og den støtter begge frekvensene.

Skriv ut Skriv ut Til toppen Last updated: august 18, 2018 at 14:10 pm

Trådløst nettverk (WIFI) – oppkobling mot internett


Innhold

Om trådløst nettverk
Trådløse nettverk (på engelsk (WIFI (Wireless fidelity)) er trådløs kommunikasjon mellom enheter som mobiltelefoner, nettbrett og datamaskiner, og mot internett. Man kan i dag også koble f.eks varmepumper, røykvarslere, overvåkningskameraer, kjøleskap m.m. på trådløse nettverk.

For at din enhet skal kunne koble seg til ett trådløst nettverk, må du ha en ruter. En ruter for private er som oftest en boks som fungerer som en sentral for alle enhetene som skal kommunisere mot internett.

De fleste internettleverandørene leverer som regel med ett multimodem. Dvs at du har èn boks hjemme som er både modem og ruter. Har du èn eller flere antenner på boksen, betyr det at du har en ruter.

For å koble opp en enhet mot det trådløse nettverket ditt, må du vite hva nettverket heter. Når du mottok multimodemet fra din internettlverandør, så er mest sannsynlig ett trådløst nettverk ferdig konfigurert. Se på undersiden av multimodemet ditt og se etter SSID og WEP/WPA.
SSID er navnet på det trådløse nettverket, og betyr «service set identifier». WEP/WPA(2) er sikkerhetsnøkkelen for å kunne koble seg på nettverket, og betyr henholdsvis «Wired Equivalent Privacy» og «Wi-Fi Protected Access». Det er anbefalt å bruke WPA(2) da dette er mye sikrere.

guide_icon_smallOppkobling til ett trådløst nettverk med en datamaskin

  1. For å koble deg på nett med en datamaskin, se etter noe àla dette ikonet nede i høyre hjørne ved klokken wifi_signal_meter_windows_1
  2. Klikk èn gang på dette, og du vil se en oversikt over alle trådløse nettverk som befinner seg i nærheten
    wifi_connections_pc
  3. Klikk på det navnet (SSID) som er det samme som sto under ruteren din
  4. Skriv inn sikkerhetsnøkkelen (WEP/WPA(2)) når du får beskjed om det
  5. Nå popper det opp ett nytt vindu der du skal velge hvilken type nettverk du kobler deg til. Velg hjemmebettverk
    wifi_plassering_pc
  6. Nå skal du være tilkoblet nettverket

guide_icon_smallOppkobling til ett trådløst nettverk med en mobil enhet (siden det finnes veldig mange forskjellige mobiler, nettbrett etc, så er denne guiden ikke fullt så detaljert)

  1. Åpne menyen ved å trykke på ett ikon som ser ca slik ut (er som oftest det midterste ikonet nede i midten på skjermen)
    android_app_drawer
  2. Bla deg frem til «Innstillinger» og tapp èn gang
  3. Se etter «Tilkoblinger», «Trådløst og nettverk», «WIFI» etc. Tapp èn gang for å åpne innstillingene
    WIFI_android_1
  4. Du skal nå se oversikt over nettverkene i nærheten.
  5. Tapp en gang på navnet (SSID) som er det samme som sto under ruteren din
    WIFI_android_2
  6. Skriv inn sikkerhetsnøkkelen (WEP/WPA(2)) når/hvis du får beskjed om det
  7. Nå skal du være tilkoblet nettverket 🙂
    WIFI_android_3

Skriv ut Skriv ut Til toppen Last updated: juli 3, 2015 at 18:04 pm

Fjernhjelp – La meg fjernstyre maskinen din

Ofte er det vanskelig å forklare nøyaktig hva du skal gjøre for å løse ett dataproblem. Jeg har da muligheten til å fjernstyre maskinen din med programmet TeamViewer.
Jeg ser nøyaktig det samme som du ser på maskinen din, og jeg kan enten veilede deg, eller løse problemet for deg. Du kan når som helst avslutte fjernstyringen ved å trykke på Esc-knappen oppe til venstre på tastaturet ditt.

Det er 2 versoner av TeamViewer, èn fullverson, og èn hurtigverson. I fullversonen har du mulighet til å fjernstyre andre. Denne versonen kjøres hver gang maskinen din starter opp, mens med hurtigversonen kan du ikke fjernstyre andre, og den kjøres kun den ene gangen du trenger hjelp.

NB: Pr idag bistår jeg kun kjente via fjernhjelp

guide_icon_smallGuide til nedlasting og oppstart av Teamviewer hurtigverson

  1. Last ned hurtigversonen her
  2. Nå startes nedlastingen av TeamViewer til din maskin, og dette vil ta noen sekunder før nedlastingen er ferdig. Avhengig av hvilken nettleser du bruker, så skal du se ett sted på skjermen at en fil blir lastet ned. Når den er ferdig, klikk èn gang på filen som heter TeamViewerQS_no.exe
    Hvis du ikke kan se den, klikk en gang på Startmenyen, og skriv «Nedlast» (uten anførselstegn» i søkefeltet)
    En mappe som heter «Nedlastinger» vises på toppen. Klikk på den. Nå skal du finne igjen filen TeamViewerQS_no.exe. Dobbeltklikk på denne
  3. Hvis det nå popper opp ett vindu som spør om du er sikker, svar Ja
  4. Når vinduet med spørsmålet «Vil du kjøre denne filen?» popper opp, Klikk på «Kjør«
  5. Ett nytt vindu som heter «TeamViewer» vises. Her skal du se ditt ID-nummer, og ett passord.
  6. ID-nummeret forandres sjelden, mens passordet forandres hver gang etter en økt. Dvs at når noen har fjernstyrt maskinen din, og koblet seg av, så forandres passordet. Ingen kan da koble seg opp og fjernstyre maskinen din uten at du har gitt de passordet først.
  7. Det er også viktig at maskinen har kontakt med internett. Det ser du rett under passordet. Der skal det være ett grønt ikon, og det skal stå: «Klar til tilkobling (sikker forbindelse)
    teamviewer_qs_screenshot_1
  8. Når jeg får ditt ID-nummer og ditt passord, kan jeg fjernstyre maskinen din.

 

guide_icon_smallGuide til nedlasting og oppstart av Teamviewer fullverson

  1. Last ned fullversonen her
  2. Nå startes nedlastingen av TeamViewer til din maskin, og dette vil ta noen sekunder før nedlastingen er ferdig. Avhengig av hvilken nettleser du bruker, så skal du se ett sted på skjermen at en fil blir lastet ned. Når den er ferdig, klikk èn gang på filen som heter TeamViewer_Setup_no.exe
    Hvis du ikke kan se den, klikk en gang på Startmenyen, og skriv «Nedlast» (uten anførselstegn» i søkefeltet)
    En mappe som heter «Nedlastinger» vises på toppen. Klikk på den. Nå skal du finne igjen filen TeamViewer_Setup_no.exe. Dobbeltklikk på denne
  3. Hvis det nå popper opp ett vindu som spør om du er sikker, svar Ja
  4. Når vinduet med spørsmålet «Vil du kjøre denne filen?» popper opp, Klikk på «Kjør«
  5. I neste vindu velger du «Installer» og «Personlig/ikke-kommersiell bruk«. Klikk på «Godta – fullfør» nede til høyre for å starte installeringen
  6. Ett nytt vindu som heter «TeamViewer» vises. Her skal du se ditt ID-nummer, og ett passord.
    teamviewer_full_screenshot_1
  7. ID-nummeret forandres sjelden, mens passordet forandres hver gang etter en økt. Dvs at når noen har fjernstyrt maskinen din, og koblet seg av, så forandres passordet. Ingen kan da koble seg opp og fjernstyre maskinen din uten at du har gitt de passordet først.
  8. Det er også viktig at maskinen har kontakt med internett. Det ser du rett under passordet. Der skal det være ett grønt ikon, og det skal stå: «Klar til tilkobling (sikker forbindelse)

Skriv ut Skriv ut Til toppen Last updated: juli 6, 2015 at 12:46 pm

Java – installering og oppdatering


Hva er Java?
Java er en tilleggsmodul som nettleseren din trenger for å vise innhold fra internett. Bl.a krever mange nettbanker at du har Java installert for å kunne logge inn i nettbanken. Les mer om Java på Wikipedia

Under finner du en guide til en ny installering av Java. Har du fått melding om det det er en ny versjon av Java tilgjengelig, sjekk guiden for oppdatering lenger ned.

guide_icon_smallNy installasjon

  1. Klikk her for å åpne nettsiden der du kan laste ned Java
  2. Klikk 1 gang i det røde feltet der det står «Free Java Download«
  3. Klikk 1 gang i det røde feltet der det står «Agree and Start Free Download
  4. Nå startes nedlastingen av Java til din maskin, og dette vil ta noen sekunder før nedlastingen er ferdig. Avhengig av hvilken nettleser du bruker, så skal du se ett sted på skjermen at en fil blir lastet ned. Når den er ferdig, klikk èn gang på filen
  5. Hvis det nå popper opp ett vindu som spør om du er sikker, svar Ja
  6. Når vinduet med spørsmålet «Vil du kjøre denne filen?» popper opp, Klikk på «Kjør«
  7. Ett nytt vindu (som har en rød linje øverst) vises, her klikker du på «Install«
  8. I det neste vinduet får du spørsmål om du vil installere Ask toolbar. Dette anbefaler jeg IKKE, da den erstatter en av de beste søkemotorene på maskinen din. Så fjern haken til venstre for der det står «Install the Ask toolbar in Google Chrome«
  9. Klikk så på «Next» og maskinen starter installeringen av Java. Dette tar 10-20 sekunder avhengig hvor rask maskinen din er.
  10. Ett nytt vindu vises der det står «You have successfully installed Java«
  11. Klikk på «Close«
  12. Nå MÅ du lukke nettleseren din helt (evt starte maskinen på nytt) før du kan bruke f.eks nettbanken. Dette fordi at nettleseren din på få lastet inn Java på nytt. Så klikk på X oppe til høyre, og start opp nettleseren på nytt (husk å bokmerke denne artikkelen, evt skriv den ut før du lukker)
  13. Etter at du har lukket og åpnet nettleseren, kan du sjekke om Java ble riktig installert. Klikk først her, og deretter i det røde feltet der det står «Verify Java version»
  14. Svar Ja/Tillat på evt spørsmål som kommer
  15. I det grå vinduet som popper opp, klikk på «Run«
  16. Nå bør, og håper vi, at du ser dette bildet på skjermen

java_verified_ok

 

guide_icon_smallOppdatering 
Har du fått melding om at det er en ny verson av Java tilgjengelig.
Java_new_version_availible

  1. Klikk på meldingen når den vises
  2. Ett nytt vindu (som har en rød linje øverst) vises, her klikker du på «Install«
  3. I det neste vinduet får du spørsmål om du vil installere Ask toolbar. Dette anbefaler jeg IKKE, da den erstatter en av de beste søkemotorene på maskinen din. Så fjern haken til venstre for der det står «Install the Ask toolbar in Google Chrome«
  4. Klikk så på «Next» og maskinen starter installeringen av Java. Dette tar 10-20 sekunder avhengig hvor rask maskinen din er.
  5. Ett nytt vindu vises der det står «You have successfully installed Java«
  6. Klikk på «Close«
  7. Nå MÅ du lukke nettleseren din helt (evt starte maskinen på nytt) før du kan bruke f.eks nettbanken. Dette fordi at nettleseren din på få lastet inn Java på nytt. Så klikk på X oppe til høyre, og start opp nettleseren på nytt (husk å bokmerke denne artikkelen, evt skriv den ut før du lukker)
    Hvis du ikke gjør dette, vil ikke Java fungere, og du vil få beskjed på nytt om at du må oppdatere.
  8. Etter at du har lukket og åpnet nettleseren, kan du sjekke om Java ble riktig installert. Klikk først her, og deretter i det røde feltet der det står «Verify Java version»
  9. Svar Ja/Tillat på evt spørsmål som kommer
  10. I det grå vinduet som popper opp, klikk på «Run«
  11. Nå bør, og håper vi, at du ser dette bildet på skjermen
    java_verified_ok

Skriv ut Skriv ut Til toppen Last updated: juli 6, 2015 at 12:45 pm