Backup av innholdet på mobiltelefonen


Innhold

Les først artikkelen min om hvordan du tar backup/sikkerhetskopi av innholdet du har på datamaskinen din. I den artikkelen brukte jeg JottaCloud som eksempel, og det skal jeg også i denne artikkelen.
I dag er mobilen med oss overalt, og den blir fylt opp med bilder, videoer, musikk, tekstmeldinger og kontakinnformasjon. En dag går det mobiltelefonen i stykker, og alt innhold er tapt. Hvis du fulgte den forrige guiden min, har du allerede en konto hos JottaCloud, og bruker du den samme på mobilen din, får du 2 gigabyte lagringsplass til til filene dine 🙂

Hvis du er usikker på hvordan du laster ned og installerer appen til JottaCloud, ta en titt på denne guiden. Søk da etter JottaCloud istedenfor alarm. Når du har installert JottaCloud på mobilen, følg så guiden under

guide_icon_small Hvordan komme i gang med backup/sikkerhetskopi på din mobiltelefon

  • I det første bildet du ser på mobiltelefonen din når JottaCloud er startet, skal du fylle inn den samme e-post adressen og passordet du registrerte deg med på datamaskinen, og klikke på «Logg inn»
    692_01_jottacloudmobil_logg_inn
  • I det neste vinduet, skal du klikke på «Autosynk»
    692_02_jottacloudmobil_autosynk
  • Nå skal du velge hva du ønsker å ta backup/sikkerhetskopi av. Du kan her velge
    – Kontaker: all info om kontaktene dine
    – Bilder: alle bilder du har tatt med kameraet på telefonen
    – Sanger: alle musikkfiler du har på telefonen
    – Videoer: alle videoer du har filmet med telefonen
    – SMS: alle tekstmeldinger du har fått og sendt
    – MMS: alle bildemeldinger du har fått og sendt
    Tapp bare der det nå står «Off» for å aktivere
    692_03_jottacloudmobil_valg
  • Når du har valgt det du ønsker, kan det se slik ut
    692_04_jottacloudmobil_valg_ferdig
  • Med en gang du aktiverer ett av valgene, starter kopieringen. Du vil se ett ikon i statuslinjen øverst, og der vil du få beskjed når kopieringen er ferdig. Du trenger egentlig ikke gå videre, men det er noen innstillinger til som kan være lurt å kjenne til. Tapp nå på menyen (de 3 prikkene oppe til høyre) får å åpne menyen
  • 692_05_jottacloudmobil_meny
  • Tapp nå på «Utforsk Jottacloud»
    692_06_jottacloudmobil_meny_utforsk
    Her ser du en oversikt over filene dine. Øverst kan du velge å se de siste endringene, så vises de enhetene du har koblet mot kontoen. I mitt tilfelle mobiltelefon (GT-I9300) og datamaskinen min «Min datamaskin». Det som evt finnes under «Lenker», er lenker til filer du har delt med andre. Arkiv er filer du har valgt å legge i arkivet, og til slutt «Papirkurv» Her finner du evt slettede filer
  • Tapp igjen på menyen (de 3 prikkene oppe til høyre) får å åpne menyen, og tapp på «Innstillinger»
    692_07_jottacloudmobil_meny_innstillinger
    Her kan du velge om nye filer skal kopieres kun når du har WIFI-signal, eller også når du er på mobilt nettverk. Her bør det være en hake KUN ved WIFI, ellers kan det bli dyrt.
    Varselmeldinger er meldingene du ser øverst på skjermen som forteller deg at filer blir kopiert. Hvis du ikke trenger å se dette hele tiden, fjern haken ved «Varselmeldinger»

 

Har du fått deg ny mobil, og ønsker å hente filene du har tok backup/sikkerhetskopi fra den gamle telefonen?
guide_icon_small Hvordan gjenopprette filer fra Jottacloud til den nye mobiltelefonen?

  • Start opp Jottacloud på mobiltelefonen, og logg inn. Se pt. 1 og 2 over.
    Åpne menyen ved å tappe 1 gang på de 3 prikkene oppe til høyre, og tapp en gang på «Gjenopprett»
    692_05_jottacloudmobil_meny
  • Tapp så på enheten du ønsker å hente filer fra. I dette tilfellet er det kun èn mobiltelefon det har blitt tatt backup/sikkerhetskopi fra, så da har jeg kun ett valg.
    692_08_jottacloudmobil_meny_gjenopprett_enhet
  • Velg nå hvilke filer du ønsker å gjenopprette. Tapp en gang i den tomme firkanten til høyre for f.eks «Kontakter» for å velge at du vil gjenopprette kontaktene
    692_09_jottacloudmobil_meny_gjenopprett_valg
  • Når du har huket på det du ønsker, tapper du på knappen «Gjenopprett nå» nederst. Nå starter Jottacloud å gjenopprette filene dine, og etter noen minutter (avhengig av hvor mange og store filer) er programmet ferdig. Du skal du finner igjen det du valgte 🙂

Skriv ut Skriv ut Til toppen Last updated: juli 3, 2015 at 17:12 pm

Mobilbruk under flyreiser


Innhold

Uansett hvilket flyselskap du skal fly med, så kan du bruke mobilen og nettbrettet ETTER take off. Du kan da høre på musikk, spille eller hva du enn vil. Men du MÅ sette telefonen i flymodus/offlinemodus. Dvs at telefonen deaktiverer alt som har med kommunikasjon å gjøre. Blåtann, WIFI og NFC. Telefonen kobler også ut SIM-kortet slik at det er umulig å gjennomføre en samtale eller sende SMS/MMS.

Frem til 2012 var det under flyreiser forbudt å bruke elektroniske apparater som sendte/mottok trådløse signaler. De var redde for at disse trådløse signalene kunne forstyrre flyets elektronikk.
I februar 2012 installerte Norwegian, som første flyselskap i verden, trådløst nettverk på mange av sine fly. Så hvis du skal ut å fly med Norwegian i Europa fremover, vil du kunne surfe på internett under flyturen. Les mer på Norwegian sine sider.

guide_icon_small Aktivere flymodus/offlinemodus på mobiltelefonen

  • Trykk og hold strømknappen inne i 2 sek. Den knappen finnes på en av sidene, eller på toppen, og er den knappen du trykker på når du skrur telefonen av eller på
  • Menyen som vises, vil se omtrent slik ut
    582_flymodus_power_meny
  • Tapp en gang på flymodus/offlinemodus. Nå kobler telefonen ut det som skal, og du vil se ett ikon av ett fly oppe på linja
    582_2_flymodus_flyikon
  • Før take off, OG før landing, så så må du skru telefonen av. Når du er i luften, eller på bakken, skrur du telefonen på igjen. Den vil være i flymodus/offlinemodus inntil du velger å skru det av.

guide_icon_small Deaktivere flymodus/offlinemodus

  • For å deaktivere flymodus/offlinemodus, skru først på telefonen på vanlig måte
  • Trykk og hold strømknappen inne i 2 sek. Den knappen finnes på en av sidene, eller på toppen, og er den knappen du trykker på når du skrur telefonen av eller på
  • Menyen som vises, vil se omtrent slik ut
    582_flymodus_power_meny
  • Tapp en gang på flymodus/offlinemodus.
  • Det ikonet av ett fly som var øverst på skjermen, er borte, og du vil se de normale ikonene for at telefonen har mobilsignaler igjen.

Skriv ut Skriv ut Til toppen Last updated: mars 3, 2016 at 8:26 am

Nettlesere på datamaskin og mobiltelefon


Innhold

 

Hva er en nettleser, og hvilken oppgave har den?
En nettleser (web browser) er ett program som viser deg innhold på internett. Slik som akkurat nå som du sitter å leser dette, så bruker du en nettleser. Mest sannsynlig har du sett ett av disse ikonene på datamaskinen din

opera internet_explorer firefox chrome
Fra venstre: Opera, Internet Explorer, Firefox og Chrome.
Oppgaven til disse nettleserne er å oversette html-koder (ett kodespråk som brukes når en lager nettsider) til å vise det på en side med tekst og bilder.

Til mobiltelefoner finnes det også mange forskjellige nettlesere. Har du f.eks en telefon fra Samsung, har de en egen nettleser. Ett søk på ordet «browser» i Google sin Android app-butikk, gir mange treff. Se selv her.

Selv bruker jeg Google sin nettleser Chrome både på datamaskinen og på mobiltelefonen. Jeg synes Chrome er enklest å bruke, samt at det er rask og sikker. Dette er en smakssak, men jeg anbefaler deg å teste denne. Les guiden om hvordan du bytter nettleser lengre ned på siden.

Div innstillinger i nettleseren
Nettleseren din kan holde orden på favorittsidene (bokmerker) dine så du slipper å huske adressene. Du har sikkert en del nettsider du besøker ofte, og istedenfor å skrive inn adressen hver gang, kan du klikke på en favoritt, så åpner nettsiden seg.

guide_icon_smallHvordan legge til en favoritt i Chrome på datamaskinen (siden det er såpass lik fremgangsmåte i nettleserne, så tar jeg kun for meg Chrome)

  1. Helt til høyre i adressefeltet på toppen (der det står dataguider.no/?p=xxx) ser du en stjerne. Klikk en gang på den
    favoritter_chrome_1
  2. Nå åpner det seg ett nytt vindu
    favoritter_chrome_2
  3. Her kan du endre navnet på favoritten, og evt velge hvor du vil lagre favoritten. Hvis du velger «Bokmerkerad» fra rullegardinlisten ved siden av der det står «Mappe», så vil favoritten leggen seg rett under adressefeltet.
  4. Du kan også velge en annen mappe for å evt samle favorittene i forskjellige kategorier. F.eks aviser, reise osv.

 

En annen innstilling som er kjekk å vite om, er hvordan man endrer startside. Altså den nettsiden som vises når du åpner nettleseren din.

guide_icon_smallHvordan endre startside i Chrome på datamaskinen

  1. Oppe i høyre hjørne ser du ett ikon med 3 vannrette streker.
    chrome_menu_icon_windows
  2. Klikk èn gang på dette ikonet for å åpne menyen. Du vil da se dette vinduet
    chrome_menu_tab_windows
  3. Klikk på «Innstillinger». Nå åpnesen ny fane som viser innstillingen for Chrome
    chrome_options_windows
  4. Under der det står «Ved oppstart» kan du velge mellom
    Åpne siden ny fane – en tom side
    Fortsett der jeg slapp – de sidene du hadde åpne sist du brukte nettleseren, åpnes igjen
    Åpne en bestemt side eller ett sett med sider – her kan du bestemme selv hvilke sider som skal åpnes.
    Klikk på «Angi sider»
  5. Nå åpnes enda ett lite vindu der du kan skrive inn den eller de sidene du vil skal åpnes ved oppstart av Chrome
    chrome_menu_set_startpages
  6. Når du er ferdig, klikker du på OK, og lukker fanen med innstillingene ved å klikke på X til høyre i fanen.

 

Bytte av standard nettleser
Når du kjøper deg en ny datamaskin med Windows, så følger nettleseren Internet Explorer med som standard fra Microsoft. Pga en dom fra EU, så må du nå nå få ett valg om du vil fortsette å bruke denne nettleseren, eller bytte til en annen. Jeg anbefaler deg absolutt å bytte. Selv bruker jeg Chrome fra Google. Det er en enkel og rask nettleser som bruker lite ressurser. Les en test av de forskjellige nettleserne her. Firefox er også en meget bra nettleser. Når det kommer til utseende og bruk, er disse 4 nettleserne ganske like. Det er hvordan de er programmert og bygd opp som skiller de fra hverandre.

guide_icon_smallBytte av nettleser (Windows 7)

  1. For å bytte nettleser, minimer alle programmene du har åpnet ved å klikke på det ikonet helt oppe til høyre som er en strek
  2. Nå ser du skrivebordet ditt
    skrivebord_velg_nettleser
  3. Dobbeltklikk på ikonet som heter «Valg av nettleser»
    nettleser_valg_1
  4. Dette vinduet vil åpne seg
    nettleser_valg_2
  5. Her kan du velge din nye nettleser. Klikk på «Installer» under den nettleseren du ønsker
  6. Følg så instruksjonene på skjermen. De vil variere fra nettleser til nettleser

guide_icon_smallBytte av nettleser (Windows 8)

  1. Se etter ikonet som heter «Valg av nettleser» på start-skjermen (fant bare bilde med engelsk tekst) 
    nettleser_valg_win8
  2. Følg så f.o.m pt. 4 ovefor

guide_icon_smallBytte av nettleser (Android mobiltelefon)

  1. Følg denne guiden om hvordan du søker opp og installerer en ny app. Appen du skal søke opp heter Chrome. QR-kode til Chrome i Play Butikk.
  2. Når du er ferdig med å installere Chrome, og tapper på en lenke, vil du se dette vinduet
    velg_standard_nettleser_android
  3. Tapp èn gang på Chrome, og èn gang på «Alltid» Heretter vil Chrome være standard nettleser på mobiltelefonen din.

 

Koble sammen Chrome på datamaskinen, og Chrome på mobiltelefonen
Hvis du bruker Chrome på både datamaskinen og på mobiltelefonen, kan du koble disse sammen. Hvis du kobler disse sammen, kan du f.eks sende den nettsiden du sitter å leser på datamaskinen, over til mobilen. Alle favorittene du har lagret i Chrome på datamaskinen, kan du enkelt åpne på mobiltelefonen, o
g omvendt.
For å få dette til å fungere, MÅ du ha en konto hos Google. Mest sannsynlig registrerte du deg da du startet Android mobiltelefonen din første gang. Hvis du ikke husker om du gjorde det, kan du se i innstillingene på mobilen din.
guide_icon_small Sjekk om du har satt opp mobilen din med en Google-konto

  1. Tapp èn gang på meny-knappen
    android_app_drawer
  2. Bla deg frem til «Innstillinger» og tapp èn gang
  3. Skroll deg nedover til du finner «Kontoer»
    android_meny_kontoer
  4. Her skal du se det står Google. Hvis det gjør det, har du en Google-konto, hvis ikke kan du registrere en her. Når du har registrert deg, må du legge til de opplysningene på mobilen.
    Klikk på «Legg til ny konto» som vist på bilde over.
    I listen over tilbydere, tapper du på Google
    I neste steg velger du «Eksisterende»
    Skriv nå inn den e-post adressen og det passordet du valgte når du registrerte kontoen.
  5. Det var det. Nå synkroniseres nettleserne på datamaskinen og mobilen.

Skriv ut Skriv ut Til toppen Last updated: juli 3, 2015 at 17:54 pm

Bruk av mobildata i utlandet


Innhold

Mobildata er internett via mobilmastene, og leveres av den du har abonnementet hos. F.eks Telenor, Netcom eller Chess. Denne mobildataen gir deg de samme mulighetene som om du er koblet på det trådløse nettet (WIFI) hjemme, men mobildata kan koste penger. I dag velger du mobilabonnement ut i fra hvor mye mobildata du trenger, ikke hvor mye du ringer. De billigste abonnementene inneholder som regel mer enn nok mobildata for den normale bruker. I Norge kan du da bruke den mengden mobildata som følger med uten at du trenger å betale noe mer, men så fort du reiser utenfor landegrensene, kan det bli dyrt. I EU har det blitt mye billigere enn det var for få år siden, men utenfor EU blir du flådd.
Om vi er på harrytur til Sverie, eller på ferie i Spania, så er mobilen med. Og mens den ligger i lomma eller veska, og du ikke rører telefonen, så ruller takstameteret. Avhengig av hvilke apper du har installert, så ligger mange programmer å sjekker etter oppdateringer i bakgrunnen. Selv om du har deaktivert autosynkronisering i innstillingene, så oppdaterer de data.
Jeg installerte ett program på telefonen min som heter My Data Manager. Dette måler databruken pr app, og totalt.

Først deaktiverte jeg WIFI (trådløst nettverk) og autosynkronisering for å se hvor mye data som telefonen sendte og mottok uten at jeg brukte den. I løpet av 10 minutter ble det brukt 235 kilobyte (0,235 megabyte). Hva er en byte?
526_1_total_data
Dvs si at i løpet av 1 time, så mottar og sender mobilen ca 235*6=1410 kilobyte (1,4 megabyte). Noen operatører opererer med fastpris pr døgn eller pr måned når det gjelder datamengde, mens hos andre betaler du pr overført megabyte. F.eks hos Chess betaler du 1,99 pr megabyte i Spania. Er du på ferie i 1 uke, og går ut ifra ca 1 megabyte pr time, vil totalen se ut som dette
1 megabyte * 24 timer = 24 megabyte
24 megabyte * 7 dager = 168 kr.
Altså 168 kr uten at du engang har tatt i telefonen….

Jeg målte også total datamengde for 3 apper, I 2 minutter brukte jeg Facebook, Instagram og Chrome (nettleser) normalt.

I Facebook  åpnet jeg forsiden min, åpnet noen statuser, og så på ett par bilder. I løpet av 2 minutter hadde da Facebook brukt 515 kilobyte. Ikke veldig mye, men ofte sjekker man vel Facebook mange ganger pr dag.
526_2_facebook_data

Neste program var Instagram. En bilde og videodelingstjeneste. Siden Instagram har mest bilder og videoer, som normalt krever mye datamangde, regnet jeg med at denne appen ville overgå Facebook. Men etter 2 minutter hadde den kommet opp i 376 kilobyte.
526_3_instagram_data

Så var det nettleseren Chrome sin tur. Her åpnet jeg vg.no og leste nyhetsartikler i 2 minutter. Her havnet jeg på 641 kilobyte. Jeg bruker en app som blokkerer reklame, så disse annonsene på VG laster ikke telefonen min inn. Uten denne appen hadde jeg nok lett rundet 700 kilobyte.
526_4_chrome_data

Så etter 6 minutters surfing rundet jeg 1500 klilobytte (1,5 megabyte). Totalt er ikke dette mye penger, men her har du i hvertfall en liten pekepinn på hva det kan koste deg.
Hvis du vil sjekke hvilke priser du gjelder for det landet du skal til, gå til hjemmesiden til den operatøren du har abonnement hos. Let der etter utenlandspriser.
Telenor, Netcom, Djuice, Onecall, Chess, Talkmore.
Så til hva du bør gjøre når du skal til, eller er i utlandet. For uten om at WIFI (trådløst nettverk) spiser litt strøm, vil du ALDRI få en overraskende regning på bruk ved å ha WIFI på. Mange hoteller selger abonnement på WIFI, men da kjøpes dette oftest i resepsjonen. Du vil da få en kode som er aktiv så lenge som du har betalt for. Når du har fått denne koden, må du først koble deg til det trådløse nettverket. Les guiden min på hvordan du gjør det her. Når du har koblet deg til, åpner du nettleseren på telefonen. Da åpner det seg en side der du skal skrive inn denne koden. Her er det mange varianter, så les det som står på skjermen 🙂

guide_icon_small Hvordan deaktivere datatilkobling og autosynkronisering på mobiltelefonen

  • Først trykker du på hjem-knappen (den knappen i midten nederst på telefonen)
  • Tapp med pekepingeren helt på toppen av skjermen, hold inne, og dra fingeren nedover. Nå har du åpnet nedtrekksmenyen med ikoner på toppen
    526_5_nedtrekksmeny
  • Blant disse ikonene er det 3 stk du skal bruke i denne sammenheng, WIFI, Mobildata og Synk
    526_6_wifi526_7_mobildata 526_8_sync
  • Er ikonene grønne, betyr de at de er aktive (på) Hvis du tapper en gang på de, deaktiveres de (av)
  • Som jeg skrev over, kan gjerne WIFI stå på hele tiden (utenom på fly), mens mobildata og sync bør i utgangspunktet være deaktivert hele tiden. Det holder å aktivere mobildata KUN når du trenger det til f.eks å sjekke Facebook
  • I tillegg MÅ du aktivere mobildata hvis du skal sende eller motta en MMS-melding. Disse meldingene går via mobildata-nettverket, så det fungerer ikke å bruke WIFI til dette.

Skriv ut Skriv ut Til toppen Last updated: juli 6, 2015 at 13:08 pm

Trådløst nettverk (WIFI) – problemer og feilsøking


Innhold

Det kan være flere grunner til at du opplever problemer med den trådløse tilkoblingen. Oftest er grunnen at det er så mange trådløse nettverk i nærheten, at de «krasjer» i lufta.

De vanligste trådløse nettverkene sender på 2,4 gHz frekvensen, fordelt på 14 kanaler. Hvis du og naboen din bruker samme frekvens, vil dere begge oppleve at det «henger» når dere surfer på internett. Noen rutere bytter kanal selv hvis den finner forstyrrelser på kanalen, mens (de fleste) andre ikke gjør det. Dette må du da endre selv. Har du ett multimodem fra din internettleverandør, kontakt dem. Har du kjøpt din egen ruter, les i bruksanvisningen.

Men først kan du sjekke selv hvilken kanal som er ledig. Dette gjør du ved å laste ned en app til din Android-mobil som heter WIFI Analyzer (QR-kode). Les guiden om hvordan du laster ned og installerer en app på mobilen her.

Du kan også installere ett program på datamaskinen som f.eks Inssider. Last ned gratisversonen her!
Les guiden om hvordan du installerer ett program i Windows her.

guide_icon_smallFinne trådløse nettverk i nærheten. (jeg tar nå utgangspunkt i at du bruker mobilen, men om du bruker datamaskinen, så skal du kjenner deg igjen)

  1. Åpne appen du har lastet ned (WIFI Analyzer)
  2. Du vil da se dette på skjermen din
    wifi_analyzer_1
  3. Totalt ser vi på dette bilde p forskjellige trådløse nettverk. Over grafene står navnet på nettverket (SSID)
    1 stk på kanal 2
    1 stk på kanal 3
    4 stk på kanal 6
    1 stkpå kanal 8
    2 stk på kanal 11
  4. Her vil jeg tro at nettverkene på kanal 6 og kanal 9 kan ha problemer med at de krasjer. Siden det også bør være en kanal imellom nettverkene (for å være helt sikker) ville jeg i dette tilfellet byttet til enten
    kanal 1 – siden nettverket på kanal 2 er svakt
    kanal  9 – siden nettverket på kanal 8 er svakt
    kanal 13 – dette er det beste da det ikke er noen på hverken 12 eller 13 

På mange nye rutere har du muligheten til å sette opp trådløse nettverk på 5gHz frekvensen. Denne frekvensen har flere kanaler slik at det er lettere å finne en ledig kanal. Ulempen er at det er litt dårligere rekkevidde på denne frekvensen. Så hvis du sliter med dårlige signaler hjemme når du bruker 5gHz, bør du prøve deg på 2,4gHz.
Du kan bruke de samme programmene til mobil eller datamaskin for å sjekke etter ledige kanaler. Merk at den trådløse enheten (mobil eller datamaskin) også må støtte 5gHz. Har du en gammel datamaskin eller mobil, støtter den nok ikke denne frekvensen….

Jeg hørte nylig at en babycall satte det trådløse nettverket ut av spill. Det er nok pga at babycalln bruker samme frekvens. Da hjelper det ikke å bytte kanal på ruteren, men enten kjøpe ny babycall, eller en ruter som sender på 5gHz frekvensen. Jeg har denne ruteren fra ASUS, og den støtter begge frekvensene.

Skriv ut Skriv ut Til toppen Last updated: august 18, 2018 at 14:10 pm

Trådløst nettverk (WIFI) – oppkobling mot internett


Innhold

Om trådløst nettverk
Trådløse nettverk (på engelsk (WIFI (Wireless fidelity)) er trådløs kommunikasjon mellom enheter som mobiltelefoner, nettbrett og datamaskiner, og mot internett. Man kan i dag også koble f.eks varmepumper, røykvarslere, overvåkningskameraer, kjøleskap m.m. på trådløse nettverk.

For at din enhet skal kunne koble seg til ett trådløst nettverk, må du ha en ruter. En ruter for private er som oftest en boks som fungerer som en sentral for alle enhetene som skal kommunisere mot internett.

De fleste internettleverandørene leverer som regel med ett multimodem. Dvs at du har èn boks hjemme som er både modem og ruter. Har du èn eller flere antenner på boksen, betyr det at du har en ruter.

For å koble opp en enhet mot det trådløse nettverket ditt, må du vite hva nettverket heter. Når du mottok multimodemet fra din internettlverandør, så er mest sannsynlig ett trådløst nettverk ferdig konfigurert. Se på undersiden av multimodemet ditt og se etter SSID og WEP/WPA.
SSID er navnet på det trådløse nettverket, og betyr «service set identifier». WEP/WPA(2) er sikkerhetsnøkkelen for å kunne koble seg på nettverket, og betyr henholdsvis «Wired Equivalent Privacy» og «Wi-Fi Protected Access». Det er anbefalt å bruke WPA(2) da dette er mye sikrere.

guide_icon_smallOppkobling til ett trådløst nettverk med en datamaskin

  1. For å koble deg på nett med en datamaskin, se etter noe àla dette ikonet nede i høyre hjørne ved klokken wifi_signal_meter_windows_1
  2. Klikk èn gang på dette, og du vil se en oversikt over alle trådløse nettverk som befinner seg i nærheten
    wifi_connections_pc
  3. Klikk på det navnet (SSID) som er det samme som sto under ruteren din
  4. Skriv inn sikkerhetsnøkkelen (WEP/WPA(2)) når du får beskjed om det
  5. Nå popper det opp ett nytt vindu der du skal velge hvilken type nettverk du kobler deg til. Velg hjemmebettverk
    wifi_plassering_pc
  6. Nå skal du være tilkoblet nettverket

guide_icon_smallOppkobling til ett trådløst nettverk med en mobil enhet (siden det finnes veldig mange forskjellige mobiler, nettbrett etc, så er denne guiden ikke fullt så detaljert)

  1. Åpne menyen ved å trykke på ett ikon som ser ca slik ut (er som oftest det midterste ikonet nede i midten på skjermen)
    android_app_drawer
  2. Bla deg frem til «Innstillinger» og tapp èn gang
  3. Se etter «Tilkoblinger», «Trådløst og nettverk», «WIFI» etc. Tapp èn gang for å åpne innstillingene
    WIFI_android_1
  4. Du skal nå se oversikt over nettverkene i nærheten.
  5. Tapp en gang på navnet (SSID) som er det samme som sto under ruteren din
    WIFI_android_2
  6. Skriv inn sikkerhetsnøkkelen (WEP/WPA(2)) når/hvis du får beskjed om det
  7. Nå skal du være tilkoblet nettverket 🙂
    WIFI_android_3

Skriv ut Skriv ut Til toppen Last updated: juli 3, 2015 at 18:04 pm

Hva er QR-koder


En QR-kode (Quick Response code) er ett bilde med en mosaikkode. Kodene genereres ut ifra en gitt tekst, som f.eks en internettadresse.

I menyen til høyre vil du alltid se en QR-kode når du er leser en artikkel. Koden forandrer seg automatisk fra artikkel til artikkel. Dette gjør at du enkelt kan åpne artikkelen på til mobil eller nettbrett.

QR-koden til denne artikkelen ser slik ut (generert i fra nettadressen http://hkroed.com/it/mobilognettbrettguider/hva-er-qr-koder/)

qr_hkroed

 

 

 

 

 

 

For å lese og bruke den koden, trenger du en mobil eller ett nettbrett med kamera, og en app som leser og dekoder disse QR-kodene.
Har du en mobil med Android kan du laste ned QR Droid. (Les guiden for hvordan du laster ned og installerer en app her)
Når app’n er installert på telefonen din, start det opp og vend kameraet mot QR-koden 🙂

Med dette apn’n kan du også lage dine egne QR-koder. Når du har startet opp QR Droid, tapp på denne knappen
android_app_drawer
Du kan nå lage dine egne QR-koder som inneholder visittkort, internettadresse o.l. Her er det bare å prøve seg frem.

Du kan også lage QR-koder på internett. F.eks her.

Skriv ut Skriv ut Til toppen Last updated: juli 3, 2015 at 18:07 pm

App (æpp) – hva er det, og hvordan installere/avinstallere


Innhold

App, uttales æpp, er en forkortelse for application (applikasjon). En app er ett program som kan installeres på en mobil eller nettbrett. Denne appen kan være f.eks en vekkeklokke, kalender, værvarsel eller en app som viser deg oppdaterte nyheter fra dine favorittaviser. I dag finnes det apper for nesten alt mulig, og nye blir laget daglig.

Disse appene finner du i «Play Butikk» på mobilen din. «Play Butikk» er en forhåndsinstallert app som er butikken for alle andre apper. Nå finner du godt over 1.000.000 apper. Mange er gratis, mens noen koster penger. Noen av de som er gratis inneholder ofte reklame, og man kan kjøpe en versjon som er reklamefri, og/eller inneholder flere funksjoner. Appene koster sjelden mye, alt i fra 5 – 30 kr, og du bruker evt VISA/Paypal for å handle.

I guidene under viser jeg hvordan du søker opp og installerer en app på telefonen fra Play Butikk, og hvordan du avinstallerer/fjerner en app fra telefonen.

guide_icon_smallSøke opp, bla i, og installere apper fra «Play Butikk» på mobilen

  1. Klikk på menyikonet på telefonen (finnes som regel i midten nederst på skjermen)
    android_app_drawer
  2. Finn ikonet som heter «Play Butikk», og tapp èn gang på det
    play_butikk_ikon
  3. Nå åpnes butikk-appen, og du vil se noe som dette
    play_butikk_forside
  4. Startsiden viser deg anbefalte apper basert på hva du har installert på mobilen fra før.
  5. På toppen står det «Startside» med en grønn markering under. Det betyr at du er på startsiden i menyen. Hvis du nå sveiper en gang fra høyre og mot venstre, kommer du til «Beste betalte». Altså en liste med de mest nedlastede appene som koster penger.
    play_butikk_best_betalte
  6. Det ligger flere lister hvis du sveiper mot høyre. «Beste gratis», «Mest innbringende» osv….
  7. Hvis du sveiper andre veien, fra venstre mot høyre, kommer du til «Kategorier»
    play_butikk_kategorier
  8. Her ligger appene kategorisert. Tapp på en kategori for å åpne den, og se appene som ligger der.
  9. Når du har funnet en interessant app, så tapper du èn gang på den. Da åpnes en side der du kan lese mer om appen
  10. Hvis du vet hva du leter etter, og hva appen heter, kan du tappe èn gang på søkeikonet oppe til høyre (det som ser ut som ett forstørrelsesglass)
    android_soke_ikon
  11. Søkefeltet aktiveres, og tastaturet popper opp. Skriv nå det du vil søke etter. F.eks alarm
    play_butikk_sok
  12. Når du er ferdig med å skrive, tapper du på søkeikonet på tastaturet (det som ser ut som ett forstørrelsesglass)
    android_soke_ikon
  13. Søkeresultatene vil nå vises, men den mest populære på toppen
    play_butikk_sokeresultater
  14. Til høyre for navnet på appen, ser du om appen koster penger, eller er gratis. De fleste appene jeg søkte etter her (alarm) er gratis.
    Tapp nå på en av appene for å åpne og lese mer om den spesifikke appen
    play_butikk_appside
  15. På denne siden ser du fra toppen
    Navnet på appen
    Evt pris (i det grønne feltet der det står gratis)
    Skjermdumper fra appen
    Antall stjerner appen har fått
    Antall nedlastinger
    Der det står «Kjøp i app» betyr at du kan kjøpe deg flere funksjoner fra selve appen. Denne er gratis, og vil ofte holde mer enn nok.
    En beskrivelse av appen, som funksjoner, endringslogg osv.
    Anmeldelser fra andre som har lastet ned appen
    I bunn vises det lignende apper, og apper som andre brukere også installerte.
  16. Ønsker du å installere denne appen, tapper du på «Installer»
    play_butikk_appside_installer
  17. Nå vises det hvilke tillatelser denne appen krever. Tapp på «Se alle» så vil du se dette
    play_butikk_appside_tillatelser
  18. Denne appen krever ikke noe unormalt eller farlig. Men det kan være lurt å ta en titt på hvilke tillatelser disse appene krever. Noen krever absolutt mer enn det de trenger. Les denne artikkelen på Mobilen.no.
  19. Klikk så på «Godta» og appen vil nå lastes ned og installeres.
  20. Når den er ferdig, vil du kunne åpne den fra det vinduet du ser nå ved å tappe der det står «Åpne», eller ved å sjekke på en av hjemmeskjermene (trykk på den Hjem-tasten. Den midterste knappen nede på mobilen). En snarvei til appen skal også ligge der

guide_icon_smallHvordan avinstallere en app fra telefonen

  • Tapp èn gang på menyikonet (finnes som regel i midten nederst på skjermen)
    android_app_drawer
  • Bla deg frem og tapp en gang der det står «Innstillinger»
    73_01_meny_instillinger
  • I listen som vises, blar du deg ned og tapper èn gang på «Apper»
    73_02_innstillinger_apper
  • Skroll deg nedover med fingeren til du finner det programmet du ønsker å avinstallere/fjerne, og tapp èn gang på navnet. I dette filfellet, «Timely»
    73_03_apper_liste
  • Informasjonsvinduet til den appen åpnes, og der ser du en knapp som heter «Avinstaller» Tapp èn gang på den
    73_04_app_info
  • Nå får du spørsmål om du vil avinstallere denne appen. Tapp èn gang på OK
    73_05_app_avinstaller
  • Etter ett par sekunder er appen fjernet fra telefonen

Skriv ut Skriv ut Til toppen Last updated: juli 3, 2015 at 18:16 pm

Søkemotorer og oppslagsverk


Innhold

En søkemotor er en betegnelse på en type programvare som leter frem nettsider på internett som samsvarer med ett søk, og treffene blir rangert etter relevans og gitte kriterier. Disse kriteriene kan være f.eks valgt land, språk, tema eller tidsperspektiv.

For at en søkemotor skal fungere, trenger den en søkerobot. Søkeroboten leser/skanner nettsidene (som f.eks denne), og lagrer infoen den finner i en database. Disse søkerobotene skanner de samme nettsidene på nytt etter en viss tid. Alle ordene denne søkeroboten finner på en nettside, blir lagret som en indeks. Når du skriver ett ord i søkefeltet hos f.eks Google, så finner Google dette ordet i indeksen, og presenterer dette.
Les mer om hvordan en søkemotor fungerer på Wikipedia.

Det finnes mange forskjellige søkemotorer. I prinsippet fungerer de på samme måte, men de er bygget opp med hver sine logaritmer for å gi deg de beste resultatene. Personlig bruker jeg ikke noe annet enn Google. Google som i utgangspunktet kun var en søkemotor, er også den mest populære.
I følge Alexa, som analyserer trafikk på internett, så er listen for de 15 største søkemotorene slik:
Google
Bing
Yahoo
Ask
AOL
MyWebSearch
WebCrawler
Wow
InfoSpace
Blekko
Dogpile
Alhea
DuckDuckGo
Info
Contenko

Jeg skriver ikke så mye mer om hver enkelt søkemotor, men noe kan nevnes
– At Google ligger på topp er
– Ask blir automatisk installert på datamaskinen din sammen med JAVA hvis du ikke selv velger at du ikke vil ha det. Se guiden min om Java her.
– DuckDuckGo har blitt veldig populær etter avsløringene om at USA logger alt du gjør. Denne søkemotoren logger nemlig ikke noenting om hva du søker på, IP-adressen din, eller hvilke treff du klikker deg inn på.

Skriv ut Skriv ut Til toppen Last updated: juli 3, 2015 at 18:23 pm