Bruk av mobildata i utlandet


Innhold

Mobildata er internett via mobilmastene, og leveres av den du har abonnementet hos. F.eks Telenor, Netcom eller Chess. Denne mobildataen gir deg de samme mulighetene som om du er koblet på det trådløse nettet (WIFI) hjemme, men mobildata kan koste penger. I dag velger du mobilabonnement ut i fra hvor mye mobildata du trenger, ikke hvor mye du ringer. De billigste abonnementene inneholder som regel mer enn nok mobildata for den normale bruker. I Norge kan du da bruke den mengden mobildata som følger med uten at du trenger å betale noe mer, men så fort du reiser utenfor landegrensene, kan det bli dyrt. I EU har det blitt mye billigere enn det var for få år siden, men utenfor EU blir du flådd.
Om vi er på harrytur til Sverie, eller på ferie i Spania, så er mobilen med. Og mens den ligger i lomma eller veska, og du ikke rører telefonen, så ruller takstameteret. Avhengig av hvilke apper du har installert, så ligger mange programmer å sjekker etter oppdateringer i bakgrunnen. Selv om du har deaktivert autosynkronisering i innstillingene, så oppdaterer de data.
Jeg installerte ett program på telefonen min som heter My Data Manager. Dette måler databruken pr app, og totalt.

Først deaktiverte jeg WIFI (trådløst nettverk) og autosynkronisering for å se hvor mye data som telefonen sendte og mottok uten at jeg brukte den. I løpet av 10 minutter ble det brukt 235 kilobyte (0,235 megabyte). Hva er en byte?
526_1_total_data
Dvs si at i løpet av 1 time, så mottar og sender mobilen ca 235*6=1410 kilobyte (1,4 megabyte). Noen operatører opererer med fastpris pr døgn eller pr måned når det gjelder datamengde, mens hos andre betaler du pr overført megabyte. F.eks hos Chess betaler du 1,99 pr megabyte i Spania. Er du på ferie i 1 uke, og går ut ifra ca 1 megabyte pr time, vil totalen se ut som dette
1 megabyte * 24 timer = 24 megabyte
24 megabyte * 7 dager = 168 kr.
Altså 168 kr uten at du engang har tatt i telefonen….

Jeg målte også total datamengde for 3 apper, I 2 minutter brukte jeg Facebook, Instagram og Chrome (nettleser) normalt.

I Facebook  åpnet jeg forsiden min, åpnet noen statuser, og så på ett par bilder. I løpet av 2 minutter hadde da Facebook brukt 515 kilobyte. Ikke veldig mye, men ofte sjekker man vel Facebook mange ganger pr dag.
526_2_facebook_data

Neste program var Instagram. En bilde og videodelingstjeneste. Siden Instagram har mest bilder og videoer, som normalt krever mye datamangde, regnet jeg med at denne appen ville overgå Facebook. Men etter 2 minutter hadde den kommet opp i 376 kilobyte.
526_3_instagram_data

Så var det nettleseren Chrome sin tur. Her åpnet jeg vg.no og leste nyhetsartikler i 2 minutter. Her havnet jeg på 641 kilobyte. Jeg bruker en app som blokkerer reklame, så disse annonsene på VG laster ikke telefonen min inn. Uten denne appen hadde jeg nok lett rundet 700 kilobyte.
526_4_chrome_data

Så etter 6 minutters surfing rundet jeg 1500 klilobytte (1,5 megabyte). Totalt er ikke dette mye penger, men her har du i hvertfall en liten pekepinn på hva det kan koste deg.
Hvis du vil sjekke hvilke priser du gjelder for det landet du skal til, gå til hjemmesiden til den operatøren du har abonnement hos. Let der etter utenlandspriser.
Telenor, Netcom, Djuice, Onecall, Chess, Talkmore.
Så til hva du bør gjøre når du skal til, eller er i utlandet. For uten om at WIFI (trådløst nettverk) spiser litt strøm, vil du ALDRI få en overraskende regning på bruk ved å ha WIFI på. Mange hoteller selger abonnement på WIFI, men da kjøpes dette oftest i resepsjonen. Du vil da få en kode som er aktiv så lenge som du har betalt for. Når du har fått denne koden, må du først koble deg til det trådløse nettverket. Les guiden min på hvordan du gjør det her. Når du har koblet deg til, åpner du nettleseren på telefonen. Da åpner det seg en side der du skal skrive inn denne koden. Her er det mange varianter, så les det som står på skjermen 🙂

guide_icon_small Hvordan deaktivere datatilkobling og autosynkronisering på mobiltelefonen

  • Først trykker du på hjem-knappen (den knappen i midten nederst på telefonen)
  • Tapp med pekepingeren helt på toppen av skjermen, hold inne, og dra fingeren nedover. Nå har du åpnet nedtrekksmenyen med ikoner på toppen
    526_5_nedtrekksmeny
  • Blant disse ikonene er det 3 stk du skal bruke i denne sammenheng, WIFI, Mobildata og Synk
    526_6_wifi526_7_mobildata 526_8_sync
  • Er ikonene grønne, betyr de at de er aktive (på) Hvis du tapper en gang på de, deaktiveres de (av)
  • Som jeg skrev over, kan gjerne WIFI stå på hele tiden (utenom på fly), mens mobildata og sync bør i utgangspunktet være deaktivert hele tiden. Det holder å aktivere mobildata KUN når du trenger det til f.eks å sjekke Facebook
  • I tillegg MÅ du aktivere mobildata hvis du skal sende eller motta en MMS-melding. Disse meldingene går via mobildata-nettverket, så det fungerer ikke å bruke WIFI til dette.

Skriv ut Skriv ut Til toppen Last updated: juli 6, 2015 at 13:08 pm