Mobilbruk under flyreiser


Innhold

Uansett hvilket flyselskap du skal fly med, så kan du bruke mobilen og nettbrettet ETTER take off. Du kan da høre på musikk, spille eller hva du enn vil. Men du MÅ sette telefonen i flymodus/offlinemodus. Dvs at telefonen deaktiverer alt som har med kommunikasjon å gjøre. Blåtann, WIFI og NFC. Telefonen kobler også ut SIM-kortet slik at det er umulig å gjennomføre en samtale eller sende SMS/MMS.

Frem til 2012 var det under flyreiser forbudt å bruke elektroniske apparater som sendte/mottok trådløse signaler. De var redde for at disse trådløse signalene kunne forstyrre flyets elektronikk.
I februar 2012 installerte Norwegian, som første flyselskap i verden, trådløst nettverk på mange av sine fly. Så hvis du skal ut å fly med Norwegian i Europa fremover, vil du kunne surfe på internett under flyturen. Les mer på Norwegian sine sider.

guide_icon_small Aktivere flymodus/offlinemodus på mobiltelefonen

  • Trykk og hold strømknappen inne i 2 sek. Den knappen finnes på en av sidene, eller på toppen, og er den knappen du trykker på når du skrur telefonen av eller på
  • Menyen som vises, vil se omtrent slik ut
    582_flymodus_power_meny
  • Tapp en gang på flymodus/offlinemodus. Nå kobler telefonen ut det som skal, og du vil se ett ikon av ett fly oppe på linja
    582_2_flymodus_flyikon
  • Før take off, OG før landing, så så må du skru telefonen av. Når du er i luften, eller på bakken, skrur du telefonen på igjen. Den vil være i flymodus/offlinemodus inntil du velger å skru det av.

guide_icon_small Deaktivere flymodus/offlinemodus

  • For å deaktivere flymodus/offlinemodus, skru først på telefonen på vanlig måte
  • Trykk og hold strømknappen inne i 2 sek. Den knappen finnes på en av sidene, eller på toppen, og er den knappen du trykker på når du skrur telefonen av eller på
  • Menyen som vises, vil se omtrent slik ut
    582_flymodus_power_meny
  • Tapp en gang på flymodus/offlinemodus.
  • Det ikonet av ett fly som var øverst på skjermen, er borte, og du vil se de normale ikonene for at telefonen har mobilsignaler igjen.

Skriv ut Skriv ut Til toppen Last updated: mars 3, 2016 at 8:26 am

Bruk av mobildata i utlandet


Innhold

Mobildata er internett via mobilmastene, og leveres av den du har abonnementet hos. F.eks Telenor, Netcom eller Chess. Denne mobildataen gir deg de samme mulighetene som om du er koblet på det trådløse nettet (WIFI) hjemme, men mobildata kan koste penger. I dag velger du mobilabonnement ut i fra hvor mye mobildata du trenger, ikke hvor mye du ringer. De billigste abonnementene inneholder som regel mer enn nok mobildata for den normale bruker. I Norge kan du da bruke den mengden mobildata som følger med uten at du trenger å betale noe mer, men så fort du reiser utenfor landegrensene, kan det bli dyrt. I EU har det blitt mye billigere enn det var for få år siden, men utenfor EU blir du flådd.
Om vi er på harrytur til Sverie, eller på ferie i Spania, så er mobilen med. Og mens den ligger i lomma eller veska, og du ikke rører telefonen, så ruller takstameteret. Avhengig av hvilke apper du har installert, så ligger mange programmer å sjekker etter oppdateringer i bakgrunnen. Selv om du har deaktivert autosynkronisering i innstillingene, så oppdaterer de data.
Jeg installerte ett program på telefonen min som heter My Data Manager. Dette måler databruken pr app, og totalt.

Først deaktiverte jeg WIFI (trådløst nettverk) og autosynkronisering for å se hvor mye data som telefonen sendte og mottok uten at jeg brukte den. I løpet av 10 minutter ble det brukt 235 kilobyte (0,235 megabyte). Hva er en byte?
526_1_total_data
Dvs si at i løpet av 1 time, så mottar og sender mobilen ca 235*6=1410 kilobyte (1,4 megabyte). Noen operatører opererer med fastpris pr døgn eller pr måned når det gjelder datamengde, mens hos andre betaler du pr overført megabyte. F.eks hos Chess betaler du 1,99 pr megabyte i Spania. Er du på ferie i 1 uke, og går ut ifra ca 1 megabyte pr time, vil totalen se ut som dette
1 megabyte * 24 timer = 24 megabyte
24 megabyte * 7 dager = 168 kr.
Altså 168 kr uten at du engang har tatt i telefonen….

Jeg målte også total datamengde for 3 apper, I 2 minutter brukte jeg Facebook, Instagram og Chrome (nettleser) normalt.

I Facebook  åpnet jeg forsiden min, åpnet noen statuser, og så på ett par bilder. I løpet av 2 minutter hadde da Facebook brukt 515 kilobyte. Ikke veldig mye, men ofte sjekker man vel Facebook mange ganger pr dag.
526_2_facebook_data

Neste program var Instagram. En bilde og videodelingstjeneste. Siden Instagram har mest bilder og videoer, som normalt krever mye datamangde, regnet jeg med at denne appen ville overgå Facebook. Men etter 2 minutter hadde den kommet opp i 376 kilobyte.
526_3_instagram_data

Så var det nettleseren Chrome sin tur. Her åpnet jeg vg.no og leste nyhetsartikler i 2 minutter. Her havnet jeg på 641 kilobyte. Jeg bruker en app som blokkerer reklame, så disse annonsene på VG laster ikke telefonen min inn. Uten denne appen hadde jeg nok lett rundet 700 kilobyte.
526_4_chrome_data

Så etter 6 minutters surfing rundet jeg 1500 klilobytte (1,5 megabyte). Totalt er ikke dette mye penger, men her har du i hvertfall en liten pekepinn på hva det kan koste deg.
Hvis du vil sjekke hvilke priser du gjelder for det landet du skal til, gå til hjemmesiden til den operatøren du har abonnement hos. Let der etter utenlandspriser.
Telenor, Netcom, Djuice, Onecall, Chess, Talkmore.
Så til hva du bør gjøre når du skal til, eller er i utlandet. For uten om at WIFI (trådløst nettverk) spiser litt strøm, vil du ALDRI få en overraskende regning på bruk ved å ha WIFI på. Mange hoteller selger abonnement på WIFI, men da kjøpes dette oftest i resepsjonen. Du vil da få en kode som er aktiv så lenge som du har betalt for. Når du har fått denne koden, må du først koble deg til det trådløse nettverket. Les guiden min på hvordan du gjør det her. Når du har koblet deg til, åpner du nettleseren på telefonen. Da åpner det seg en side der du skal skrive inn denne koden. Her er det mange varianter, så les det som står på skjermen 🙂

guide_icon_small Hvordan deaktivere datatilkobling og autosynkronisering på mobiltelefonen

  • Først trykker du på hjem-knappen (den knappen i midten nederst på telefonen)
  • Tapp med pekepingeren helt på toppen av skjermen, hold inne, og dra fingeren nedover. Nå har du åpnet nedtrekksmenyen med ikoner på toppen
    526_5_nedtrekksmeny
  • Blant disse ikonene er det 3 stk du skal bruke i denne sammenheng, WIFI, Mobildata og Synk
    526_6_wifi526_7_mobildata 526_8_sync
  • Er ikonene grønne, betyr de at de er aktive (på) Hvis du tapper en gang på de, deaktiveres de (av)
  • Som jeg skrev over, kan gjerne WIFI stå på hele tiden (utenom på fly), mens mobildata og sync bør i utgangspunktet være deaktivert hele tiden. Det holder å aktivere mobildata KUN når du trenger det til f.eks å sjekke Facebook
  • I tillegg MÅ du aktivere mobildata hvis du skal sende eller motta en MMS-melding. Disse meldingene går via mobildata-nettverket, så det fungerer ikke å bruke WIFI til dette.

Skriv ut Skriv ut Til toppen Last updated: juli 6, 2015 at 13:08 pm

Trådløst nettverk (WIFI) – problemer og feilsøking


Innhold

Det kan være flere grunner til at du opplever problemer med den trådløse tilkoblingen. Oftest er grunnen at det er så mange trådløse nettverk i nærheten, at de «krasjer» i lufta.

De vanligste trådløse nettverkene sender på 2,4 gHz frekvensen, fordelt på 14 kanaler. Hvis du og naboen din bruker samme frekvens, vil dere begge oppleve at det «henger» når dere surfer på internett. Noen rutere bytter kanal selv hvis den finner forstyrrelser på kanalen, mens (de fleste) andre ikke gjør det. Dette må du da endre selv. Har du ett multimodem fra din internettleverandør, kontakt dem. Har du kjøpt din egen ruter, les i bruksanvisningen.

Men først kan du sjekke selv hvilken kanal som er ledig. Dette gjør du ved å laste ned en app til din Android-mobil som heter WIFI Analyzer (QR-kode). Les guiden om hvordan du laster ned og installerer en app på mobilen her.

Du kan også installere ett program på datamaskinen som f.eks Inssider. Last ned gratisversonen her!
Les guiden om hvordan du installerer ett program i Windows her.

guide_icon_smallFinne trådløse nettverk i nærheten. (jeg tar nå utgangspunkt i at du bruker mobilen, men om du bruker datamaskinen, så skal du kjenner deg igjen)

  1. Åpne appen du har lastet ned (WIFI Analyzer)
  2. Du vil da se dette på skjermen din
    wifi_analyzer_1
  3. Totalt ser vi på dette bilde p forskjellige trådløse nettverk. Over grafene står navnet på nettverket (SSID)
    1 stk på kanal 2
    1 stk på kanal 3
    4 stk på kanal 6
    1 stkpå kanal 8
    2 stk på kanal 11
  4. Her vil jeg tro at nettverkene på kanal 6 og kanal 9 kan ha problemer med at de krasjer. Siden det også bør være en kanal imellom nettverkene (for å være helt sikker) ville jeg i dette tilfellet byttet til enten
    kanal 1 – siden nettverket på kanal 2 er svakt
    kanal  9 – siden nettverket på kanal 8 er svakt
    kanal 13 – dette er det beste da det ikke er noen på hverken 12 eller 13 

På mange nye rutere har du muligheten til å sette opp trådløse nettverk på 5gHz frekvensen. Denne frekvensen har flere kanaler slik at det er lettere å finne en ledig kanal. Ulempen er at det er litt dårligere rekkevidde på denne frekvensen. Så hvis du sliter med dårlige signaler hjemme når du bruker 5gHz, bør du prøve deg på 2,4gHz.
Du kan bruke de samme programmene til mobil eller datamaskin for å sjekke etter ledige kanaler. Merk at den trådløse enheten (mobil eller datamaskin) også må støtte 5gHz. Har du en gammel datamaskin eller mobil, støtter den nok ikke denne frekvensen….

Jeg hørte nylig at en babycall satte det trådløse nettverket ut av spill. Det er nok pga at babycalln bruker samme frekvens. Da hjelper det ikke å bytte kanal på ruteren, men enten kjøpe ny babycall, eller en ruter som sender på 5gHz frekvensen. Jeg har denne ruteren fra ASUS, og den støtter begge frekvensene.

Skriv ut Skriv ut Til toppen Last updated: august 18, 2018 at 14:10 pm

Trådløst nettverk (WIFI) – oppkobling mot internett


Innhold

Om trådløst nettverk
Trådløse nettverk (på engelsk (WIFI (Wireless fidelity)) er trådløs kommunikasjon mellom enheter som mobiltelefoner, nettbrett og datamaskiner, og mot internett. Man kan i dag også koble f.eks varmepumper, røykvarslere, overvåkningskameraer, kjøleskap m.m. på trådløse nettverk.

For at din enhet skal kunne koble seg til ett trådløst nettverk, må du ha en ruter. En ruter for private er som oftest en boks som fungerer som en sentral for alle enhetene som skal kommunisere mot internett.

De fleste internettleverandørene leverer som regel med ett multimodem. Dvs at du har èn boks hjemme som er både modem og ruter. Har du èn eller flere antenner på boksen, betyr det at du har en ruter.

For å koble opp en enhet mot det trådløse nettverket ditt, må du vite hva nettverket heter. Når du mottok multimodemet fra din internettlverandør, så er mest sannsynlig ett trådløst nettverk ferdig konfigurert. Se på undersiden av multimodemet ditt og se etter SSID og WEP/WPA.
SSID er navnet på det trådløse nettverket, og betyr «service set identifier». WEP/WPA(2) er sikkerhetsnøkkelen for å kunne koble seg på nettverket, og betyr henholdsvis «Wired Equivalent Privacy» og «Wi-Fi Protected Access». Det er anbefalt å bruke WPA(2) da dette er mye sikrere.

guide_icon_smallOppkobling til ett trådløst nettverk med en datamaskin

  1. For å koble deg på nett med en datamaskin, se etter noe àla dette ikonet nede i høyre hjørne ved klokken wifi_signal_meter_windows_1
  2. Klikk èn gang på dette, og du vil se en oversikt over alle trådløse nettverk som befinner seg i nærheten
    wifi_connections_pc
  3. Klikk på det navnet (SSID) som er det samme som sto under ruteren din
  4. Skriv inn sikkerhetsnøkkelen (WEP/WPA(2)) når du får beskjed om det
  5. Nå popper det opp ett nytt vindu der du skal velge hvilken type nettverk du kobler deg til. Velg hjemmebettverk
    wifi_plassering_pc
  6. Nå skal du være tilkoblet nettverket

guide_icon_smallOppkobling til ett trådløst nettverk med en mobil enhet (siden det finnes veldig mange forskjellige mobiler, nettbrett etc, så er denne guiden ikke fullt så detaljert)

  1. Åpne menyen ved å trykke på ett ikon som ser ca slik ut (er som oftest det midterste ikonet nede i midten på skjermen)
    android_app_drawer
  2. Bla deg frem til «Innstillinger» og tapp èn gang
  3. Se etter «Tilkoblinger», «Trådløst og nettverk», «WIFI» etc. Tapp èn gang for å åpne innstillingene
    WIFI_android_1
  4. Du skal nå se oversikt over nettverkene i nærheten.
  5. Tapp en gang på navnet (SSID) som er det samme som sto under ruteren din
    WIFI_android_2
  6. Skriv inn sikkerhetsnøkkelen (WEP/WPA(2)) når/hvis du får beskjed om det
  7. Nå skal du være tilkoblet nettverket 🙂
    WIFI_android_3

Skriv ut Skriv ut Til toppen Last updated: juli 3, 2015 at 18:04 pm